UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Раді пропонують узаконити етичні вимоги до депутатів

В разі прийняття законопроєкту депутати нестимуть відповідальність за свою некоректну діяльність.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується внести зміни до низки законів України у питанні щодо  контролю та дотримання дисципліни і норм депутатської етики.

Законопроектом №8327 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил етичної поведінки народних депутатів України (Етичного кодексу)” пропонують визначити:

У пояснювальній записці до законопроєкту депутати зазначають, що чинне законодавство щодо етичної поведінки народних депутатів було ухвалене ще у 1992 році та є недосконалим через застарілі та абстрактні норми депутатської етики, які не мають ефективних засобів реагування на своє порушення.

«Правила етичної поведінки народних депутатів (Етичний кодекс) є інструментом, що зробить внесок у підвищення суспільної довіри до Верховної Ради шляхом осучаснення правил етичної поведінки народних депутатів та створення ефективних механізмів реагування на порушення стандартів етичної поведінки», - зазначають автори документу.

При цьому етичний кодекс не є примусом до гарної поведінки, а рамкою, в якій створюється середовище розвитку моральних якостей та професіоналізму народних депутатів.

Згідно із законопроєктом норми депутатської етики поширюватимуться на поведінку народного депутата у публічному просторі, включно з публічними виступами, висловами у засобах масової інформації, мережі Інтернет.

Народний депутат підписуватиме зобовʼязання дотримуватись принципів та правил депутатської етики після прийняття присяги на вірність Україні.

Основні принципи депутатської етики, зазначені в законопроєкті:

У законі також передбачена відповідальність за порушення норм депутатської етики, зокрема, такі види санкцій:

Для регулювання цих питань передбаченно створення окремого комітету, на підставі рішення якого народні депутати притягатимуться до відповідальності за порушення норм депутатської етики.

Зазначимо, що ухвалення такого законопроекту передбачено Антикорупційною стратегією на 2023–2025 роки та є однією з рекомендацій Україні з боку Групи держав проти корупції (GRECO) Ради Європи.