UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ПАР розмірковують над перенесенням зустрічі лідерів БРІКС до Китаю, щоб не заарештовувати Путіна

Південно-Африканська Республіка шукає варіанти уникнення арешту лідера РФ.

Південно-Африканська Республіка обмірковує варіанти уникнення виконання ордеру на арешт президента Росії Владіміра Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС) у разі, якщо він прийме запрошення на саміт БРІКС у серпні, пише Reuters.

Південна Африка, яка ратифікувала Римський статут, муситиме заарештувати Путіна за виданим у березні МКС ордером.

Країна ще 25 січня запросила Путіна на зустріч лідерів БРІКС 22-24 серпня в Йоганнесбурзі. Участь у заході мають взяти лідери Бразилії, Росії, Індії, Китаю і Південної Африки.

Наразі профільні міністр та чиновники розглядають різні варіанти виходу з ситуації, що склалася, остаточне рішення буде прийняте після того, як керівництво країни заслухає їх доповіді.

Одним із варіантів, який набирає популярності серед південноафриканських політиків, є звернення до попереднього голову групи — Китаю з пропозицією прийняти саміт, повідомило виданню джерело  уряді.

В Кремлі у відповідь на питання щодо участі Путіна в зустрічі відповіли, що Росія візьме в ній участь на «належному рівні».

Колишній президент Табо Мбекі, чиї погляди на міжнародні відносини мають великий вплив на чинних урядовців, припускав, що саміт навряд чи відбудеться в Південній Африці.

«Через наші юридичні зобов'язання ми повинні заарештувати президента Путіна, але ми не можемо цього зробити», — сказав Мбекі.

Раніше повідомлялось, що Південна Африка планує ухвалити закон, який надасть Преторії можливість вирішувати, арештовувати чи ні лідерів, яких розшукує МКС.

Водночас, в Мін’юсті країни побоюються, що закон не встигнуть ухвалити в парламенті до саміту.

У понеділок Південна Африка надала дипломатичний імунітет усім лідерам, які братимуть участь у серпневій зустрічі та у зустрічі міністрів закордонних справ БРІКС у Кейптауні цього тижня. Однак цей імуніте не має переваги над будь-яким ордером, який міг бути виданий будь-яким міжнародним трибуналом проти будь-якого учасника конференції.

Провідна опозиційна партія ПАР під назвою «Демократичний альянс» (DA) заявила, що звернулася до суду, щоб змусити уряд заарештувати Путіна, якщо він ступить на територію країни