UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОП розповіли, що зараз відбувається у переговорному процесі з Росією

Для повернення до політико-дипломатичної частини потрібно дві речі: аби росіяни почали зазнавати суттєвих військових поразок на полі бою та тверезо оцінювати ситуацію.  

Радник голови ОП Михайло Подоляк розповів, що станом на сьогодні Україна та Росія ведуть переговори лише щодо гуманітарних питань, тоді як політико-дипломатична частина повністю зупинена. Його слова цитую пресслужба офісу президента

"Чому політико-дипломатична частина зупинена? Тому що переговори – це ж питання зв’язку між тим, що відбувається в реальному світі, не тільки на полях битв, а й у цілому: санкції, репутація, партнери. Росія неадекватно дивиться на все це. Це феномен, який теж буде вписаний у підручники", - сказав він.

Що стосується гуманітарних переговорів, то основні їх питання - це обмін полоненими, гуманітарні коридори та евакуація громадян. 

При цьому Подоляк переконаний, що і до політико-дипломатичного процесу сторони все ж повернуться, проте спершу потрібно, аби РФ почала зазнавати суттєвих військових поразок на полі бою та, що важливо, тверезо оцінювати ситуацію. 

"Коли в повному обсязі запрацює санкційний тиск, почнуть розуміти... Тоді вони більш об’єктивно подивляться на ситуацію", - зазначив радник керівника ОП.

Він також додав, що існує ймовірність, що в якийсь момент президент Володимир Зеленський вирішить, що переговори потрібні саме зараз. 

"Це буде рішення Верховного головнокомандувача з огляду на оперативну ситуацію станом на день, коли він буде ухвалювати таке рішення", - пояснив Подоляк. 

Читайте також: Путін поскаржився Шольцу та Макрону на санкції й небажання Києва йти на переговори

17 травня українська сторона підтвердила призупинення переговорів з Росією щодо мирного врегулювання. За словами радника ОП Михайла Подоляка, на це є три причини: Москва не демонструє розуміння сьогоднішніх процесів у світі, не усвідомлює, що в будь-якому сенсі війна йде вже не за її правилами, графіком чи планами, а також не може відмовитися від нагнітання на внутрішньому ринку.