UA / RU
Підтримати ZN.ua

У п'яти з 11 міст під час другого туру виборів мера КВУ зафіксував спроби підкупу виборців та інші порушення

При цьому в половині міст, за даними Комітету виборців України, другий тур відбувся згідно з демократичними нормами. 

Напередодні, 22 листопада, в 11 містах України відбувся другий тур виборів міського голови. В “Комітеті виборців України” розповіли про порушення, зафіксовані їхніми спостерігачами в день волевиявлення.

“Ми маємо підстави констатувати, що в половині міст вибори відбулися відповідно до демократичних стандартів. Тобто ми мали чесний, прозорий виборчий процес”, - заявив голова КВУ Олексій Кошель.

Однак, за його словами, у п’яти містах з 11 спостерігачі КВУ відзначили використання технологій, які є складовою механізмів щодо підкупу виборців. Зокрема, йдеться про фотографування виборчих бюлетеней, а також про підвезення виборців до дільниць. Кошель зазначив, що у випадку підвезення використовували різні методи, в тому числі й приватний транспорт, щоб такі порушення були непомітними.

“Ми готувалися до цього і попереджали напередодні виборів, що в багатьох регіонах готуються сітки по підкупу виборців. Зокрема, ми звертали увагу на Черкаський та Дніпровський прецедент. І пізніше наші висновки підтвердили дані Нацполіції, які відкривали кримінальні провадження за фактом підкупу виборців. І на жаль, ці технології могли спрацювати в день виборів та позначитися на результатах волевиявлення”, - додав голова КВУ.

Він зазначив, що досить показовим є зафіксовані факти підвезення виборців у Черкасах. Там виборців привозили на дільниці саме приватним автотранспортом. За словами Кошеля, лише спостерігачі КВУ в Черкасах зареєстрували близько 10 таких фактів.

Також спостерігачі КВУ зафіксували в Черкасах спробу винесення бюлетенів. Кошель пояснив, що це може бути складовою технології так званої “каруселі”, коли виборець за гроші отримує заповнений заздалегідь бюлетень, а чистий виносить з дільниці. Також у Черкасах фіксували фотографування бюлетенів.

У Дніпрі, за словами Кошеля, фотографування бюлетенів фіксували на чотирьох виборчих дільницях. Також один із виборців міста заявив про те, що намагався проголосувати за гроші, які йому обіцяли за вибір певного кандидата. Також у Дніпрі було зафіксовано один випадок організованого підвезення виборців.

“Говорячи про ці факти, ми говоримо лише про вершину піраміди, лише про тих неуважних виборців (що не вимикали звук телефону при фотографуванні бюлетеня - ред.) та кабінк, в яких можна було це простежити (напівпрозора тканина кабінок - ред.). Але переважна більшість цих випадків залишається в тіні і ця технологія реально працює”, - заявив Кошель.

У Рівному також фіксувалися випадки фотографування виборчих бюлетенів. На кілька таких порушень викликали поліцію. У Нікополі, за словами Кошеля, зафіксовано підвезення виборців до дільниць. 

Крім того, у Бердянську спостерігачі КВУ зафіксували п’ять дільниць, де контролювали дії виборців. Кошель пояснив, що мова йде про невідомих осіб, які стояли зі списками біля дільниць. Після голосування виборці підходили до таких “контролерів” звітували їм і їх відмічали у списках. Про це також повідомили Нацполіції. 

“Таким чином, у нас є підстави вважати, що у п’яти містах України з 11 активно використовувалися технології, які можуть бути складовими технологій підкупу, що значним чином впливало на результати волевиявлення. Також ми маємо підстави констатувати, що кількість фактів та масштаби технологій, пов’язані з підкупами, вони значно зросли у порівнянні і з першим туром виборів, і з голосуванням 15 листопада. І цілком природно, що за умов низької явки, технологія підкупу та технологія активізації своїх електоральних груп значною мірою зростає, при чому може зростати в рази”, - вказав Кошель.

Читайте також: Другий тур виборів: поліція відкрила 11 кримінальних справ і склала 10 адмінпротоколів

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Громадяни обирали депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад, а також міських, селищних і сільських голів у всіх 24 областях України. 15 листопада другий тур виборів мера пройшов у семи містах, 22 листопада - ще в 11.

За даними ЦВК, явка на виборах склала 37%, це в півтора рази менше, ніж на місцевих виборах 2015 року. 15 листопада на дільниці прийшли 24% виборців, а 22 листопада - 29,53% виборців.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборному проекті ZN.UA "Країна по поличках" (українською та російською мовами).