UA / RU
Підтримати ZN.ua

В КСУ пояснили, на підставі чого проводитимуть перейменування церкви

В підтвердженому судом законі не вказано, які саме релігійні організації мають підтвердити приналежність до Росії.  

Рішення Конституційного суду України щодо конституційності статті про перейменування  УПЦ МП посилює позицію держави у боротьбі з агресором, заявили в КСУ у середу, коментуючи вчорашнє рішення суду.

Виконувач обов'язків голови суду Сергій Головатий зазначив, що у суді розглядали два аспекти закону – повна назва і обмеження доступу певних категорій священнослужителів до військової служби, які представляють релігійну організацію з центром у країні-агресорі. Як пише «Главком», за його словами, право на віросповідання, на відміну від права на життя, не є абсолютним, у що держава може втручатися, коли ідеться про зовнішній аспект.

У свою чергу суддя КСУ Олександр Петришин зазначив, що КСУ під час розгляду питання враховував закон про введення воєнного стану.

«Рішення КСУ посилює позицію держави, і розставлені крапки над «і», – сказав Петришин.

Він зауважив, що закон не вказує назву релігійних організацій, які потребують перейменування, тому це питання вирішуватимуть за підсумками релігієзнавчої експертизи.

Читайте також: Мінкульт рекомендуватиме поки не продовжувати для УПЦ МП оренду соборів у Лаврі

Нагадаємо, напередодні Конституційний суд визнав таким, що відповідає Конституції, закон, відповідно до якого Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

В УПЦ МП оперативно заявили, що нібито рішення КСУ ні до чого їх не зобов'язує, тому вони не змінюватимуть назву установи.