UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд схвалив Концепцію розвитку кримськотатарської мови

Стратегія розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки і план реалізації повинні бути розроблені і подані до 2 серпня 2021 року.

Кабінет міністрів України схвалив Концепцію розвитку кримськотатарської мови. Рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 7 квітня.

Відзначається, що мета концепції - створення шляхом законодавчого, інституційного, організаційного, фінансового, інформаційного забезпечення належних умов для функціонування кримськотатарської мови як мови одного з корінних народів України, розширення сфери його застосування, заохочення її вивчення громадянами України незалежно від етнічного походження, популяризацію серед різних вікових груп, особливо - серед молоді.

Кабмін також доручив Міністерству реінтеграції тимчасово окупованих територій, іншим зацікавленим центральним органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, Меджлісу кримськотатарського народу розробити і подати до 2 серпня 2021 року проект Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки і план реалізації стратегії.

Моніторинг за виконанням Концепції буде здійснюватися щорічно.

Читайте також: Окупанти Криму блокують використання української і кримськотатарської мов

За даними окупаційної влади, на півострові працюють 15 шкіл із кримськотатарською мовою навчання та 1 школа – з українською мовою; у 27 школах є 126 класів із кримськотатарською мовою навчання, у п'яти - вісім класів з українською.

У 2018-2019 році частково кримськотатарською мовою навчались понад шість тисяч школярів (3,1%), частково українською – 249 (0,2%).

Правозахисники «Кримської правозахисної групи» перевірили цю інформацію і з’ясували, що вона не відповідає дійсності. Нині на окупованому півострові не залишилося жодної школи, де викладання усіх предметів було б виключно українською чи кримськотатарською мовами.

Генеральна Асамблея ООН неодноразово ухвалювала резолюції, котрі містили заклик до країни-окупанта забезпечити дотримання прав людини на анексованому українському півострові. Зокрема, права на освіту рідною мовою.