UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд не бачить ознак наступу з боку РФ - Шмигаль

При цьому Шмигаль визнає, що ситуація є напруженою.

Ситуація на кордоні України та Росії залишається напруженою через переміщення великої кількості російських військ. Однак ознак наступу поки що немає. На цьому наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Переміщення значних збройних сил на території Росії неподалік українського кордону існують. Це підтверджують і іноземні партнери та всі спецслужби. Сьогодні ситуація напружена, але ознак наступу ми не бачимо», — сказав Шмигаль в інтерв'ю «Радіо Свобода» у суботу, 20 листопада.

Прем'єр запевнив, що українські Збройні сили та розвідка стежать за ситуацією та щодня передають інформацію керівництву країни.

«Ми щодня отримуємо інформацію. Ми також у координації із нашими закордонними партнерами», — уточнив глава уряду.

Шмигаль нагадав, що Україна вже 7 років веде важку війну на сході країни та частину її території – Крим – окуповано Росією.

«Усі ці загрози реалізувалися в Україні, але щодо активізації чи неактивізації військових дій, це вже питання наших військових та розвідки, і ми ці питання контролюємо», — запевнив прем'єр-міністр.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що ознаки ескалації в Україні, на відміну від міжнародних союзників, вже навчилися сприймати спокійно.

"Ми не панікуємо, тому що за вісім років цієї війни звикли до загрози. Відповідно, ми сприймаємо це спокійніше. У загрозі я бачу позитив, що це привернуло увагу цивілізованого світу, і зараз починається реакція, яка дає нам шанс продемонструвати агресору, що ціна цієї агресії для нього буде непомірною", - розповів Резніков.

Читайте також: У США сенатор запропонував посилити санкції проти РФ у разі її вторгнення в Україну

За даними видання NYT, США не вважають, що РФ блефує, розміщуючи свої війська біля нашого кордону, проте розвідка переконана, що Москва ще не ухвалила остаточного рішення щодо них.

Цього тижня посли НАТО отримали інформацію щодо планів ймовірного вторгнення РФ в Україну від директора Національної розвідки Евріл Гейнс. Розвідувальними даними Штати обмінюються також із Україною.

Загроза вторгнення Росії в Україну велика. Джерела ZN.UA називають два ймовірні тимчасові відрізки, коли це може статися. На відміну від бравурних та шапкозакидальних публічних коментарів української влади, американські партнери "вкрай стурбовані" "незвичним переміщенням" російських військ біля кордонів України та проводять термінові консультації зі своїми союзниками. Проте навіть формально оновлене стратегічне партнерство Києва та Вашингтона не дає відповіді на головне питання. Який? Читайте статтю Тетяни Силіної "Відкрите питання: як Америка захищатиме Україну від Путіна?".