UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уповноважений Зеленського із земельних питань розкритикував проєкт рішення КСУ, показаний суддею Сасом

Вибір між Основним законом і його тлумаченням очевидний, вважає Роман Лещенко.

Уповноважений президента із земельних питань, голова Держгеокадастру Роман Лещенко розкритикував узгоджений проєкт рішення Конституційного суду щодо тлумачення статей Конституції, котрі стосуються землі.

«Проєкт рішення займає 56 сторінок тексту, і характеризується багатьма протиріччями, а також логічними і фактичними помилками», - пише Лещенко у статті для ZN.UA.

Проєкт рішення вранці 4 листопада, пішовши на безпрецедентний крок, оприлюднив суддя КСУ Сергій Сас. На думку Лещенка, побоювання судді щодо якості проєкту, якщо вони мали місце, небезпідставні.

«Навіть за стилем документ мало нагадує інші рішення Конституційного Суду - у нього більше спільного з програмними документами і публічними промовами політичної сили», - зазначає автор.

Лещенко пропонує читачам самим порівняти ключові положення резолютивної частини проєкту зі статтями Конституції.

У проєкті стверджується, що суб'єктом права власності на землю є український народ - лише громадяни України всіх національностей. Стаття 14 Конституції України каже, що право власності на землю є у громадян, юридичних осіб і держави.

У проєкті йдеться про те, що держава і територіальні громади за своїм правовим положенням не можуть виступати суб'єктами права власності на землю як об'єкт права власності українського народу. Стаття 142 Конституції стверджує, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є, зокрема, земля і природні ресурси, що знаходяться у власності громад.

ZN.UA

«Безумовно, судді Конституційного суду України при тлумаченні Основного Закону мають керуватись своїм розумінням права і власної правосвідомістю. Ось тільки в разі, коли текст рішення КСУ прямо суперечить Конституції України, перед кожним громадянином постане вибір: що застосовувати - Основний Закон або його тлумачення? Як на мене, вибір тут буде зробити неважко », - підсумовує Лещенко.

Читайте також: В КСУ заявили, що не приймали рішень щодо земельної реформи

Вранці в ZN.UA звернувся суддя Конституційного суду, доповідач у справі про тлумачення положень статей Конституції, які стосуються землі Сергій Сас. Надавши своє бачення процесу і пішовши на безпрецедентний крок, він зробив публічним узгоджений проект рішення КСУ до формального прийняття остаточного рішення. Уповноважений президента України Володимира Зеленського із земельних питань, глава Госгеокадастра Роман Лещенко відреагував на опублікований проект і надав для читачів ZN.UA свою позицію. Подробиці - в його матеріалі «Про Конституційний Суд, нарадчій кімнаті і українській землі».