UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні та Румунії слід об'єднатися для посилення безпеки Чорноморського регіону

Україні та Румунії слід працювати над становленням повноцінного стратегічного партнерства. Прагнення досягти цього рівня у відносинах мало б стати одним із пріоритетів зовнішніх політик Києва та Бухареста.

Румунія мусить усвідомлювати, що її ініціативи в регіоні матимуть більшу вагу, якщо Бухарест продовжуватиме курс на підтримку Києва. На тлі спільних викликів, спірні питання сторонам слід відкласти і зосередитися на ініціативах, які становлять спільний інтерес.

Об этом в статье в ZN.UA пишут президент Центра "Стратегия XXI" Михаил Гончар, Руслан Гидора и Ярослав Матийчик из Группы стратегических и безопасностных исследований, а также Сергей Герасимчук из Международного украино-румынского экспертного консорциума.

Вочевидь, першість за вагою належить безпековим ініціативам. Важливим напрямом двосторонньої взаємодії може стати діалог з питань розробки майбутньої інституційної моделі регіональної безпеки та співробітництва в Чорноморському регіоні, з урахуванням можливостей чинних регіональних ініціатив та організацій (ОЧЕС, Blackseafor, Ініціатива з економічного співробітництва у Південно-Східній Європі, Процес зі співробітництва у Південно-Східній Європі тощо). Тандем України і Румунії подвоїв би потенціал їхньої впливовості.

У сфері безпеки в Чорноморському регіоні як для Києва, так і для Бухареста видається надважливим питання взаємодії, об'єднання можливостей і ресурсів міжнародних організацій та проектів. У цьому плані обидві сторони мали б надавати однакового значення консолідації позицій і координації зусиль як на двосторонній, так і багатосторонній основі. Дійове долучення ЄС, НАТО і США до справ стратегічного характеру та безпекових викликів у Чорноморському регіоні - в інтересах усіх сторін, особливо у світлі перспективи втілення РФ доктрини "русского мира".

"Нам видається актуальною стратегія, в основу якої було б покладено спільну розробку і впровадження з партнерами з ОЧЕС, ГУАМ та у співпраці з Євросоюзом, НАТО і США, по-перше, заходів із протидії російській неоімперській політиці; по-друге, заходів із протидії посиленню мілітаризації басейнів Чорномор'я та Каспію, повернення до ідеї їх демілітаризації, принаймні - на близьку перспективу - до замороження державами субрегіонів дій із посилення військових потенціалів" - пишуть екперти.

Києву та Бухаресту необхідно активізувати діяльність українсько-румунської президентської комісії.

Всебічне пожвавлення діалогу Києва з Бухарестом сприятиме зміцненню політичної довіри, розвитку ділових і міжлюдських контактів, кооперації в галузі виробництва, торгівлі, транскордонної співпраці, енергетичної і регіональної безпеки в цілому.

Більше читайте в статті "Україна, Румунія і Чорне море: вікно можливостей на тлі російсько-української війни" у свіжому числі "Дзеркала тижня. Україна".