UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна затребувала від РФ скасувати призов жителів окупованого Криму на військову службу

МЗС України обґрунтував свою вимогу положеннями резолюції Генасамблеї ООН про права людини в окупованому Криму.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест російської сторони у зв'язку з її наміром провести призов на військову службу на території незаконно анексованого Кримського півострова.

Як наголошується в коментарі зовнішньополітичного відомства, оприлюдненому його прес-службою, резолюція Генасамблеї ООН від 19 грудня 2016 року "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" встановила факт незаконної окупації Криму Росією. Документ також закликає РФ забезпечити виконання своїх зобов'язань згідно з міжнародним гуманітарним правом, механізмами захисту прав людини та іншими договірно-правовими інструментами, стороною яких вона виступає.

"У цьому контексті було висловлено вимогу скасувати призов на військову службу громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, а також забезпечити неухильне дотримання російською стороною своїх міжнародних зобов'язань", – йдеться в повідомленні.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що міністерство оборони РФ відправить призовників з окупованого Криму на службу в армії у різні регіони Росії. Це відбудеться вперше з часу початку окупації Криму в 2014 році, раніше кримчан залишали на службі в межах півострова.

У листопаді минулого року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що відповідно до прийнятої резолюцією ООН про права людини в окупованому Криму, російським окупантам заборонено призивати в збройні сили жителів українського півострова.