UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна передала ТКГ новий список на обмін

За словами Єрмака, наступний етап обміну утримуваними особами вже запущений.

Україна передала Тристоронній контактній групі новий список громадян, яких українська влада хоче повернути під час обміну з ОРДЛО та Росією. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на помічника президента Андрія Єрмака.

"Вчора список був переданий на засіданні Тристоронньої контактної групи", - заявив він у четвер, 30 січня.

Зазначається, що наступний етап обміну утримуваними особами вже запущений.

За словами Єрмака, Україна не збирається знижувати темп, який задала процедурі обміну.

Звільнений у грудні український журналіст Стас Асєєв, який два з половиною роки перебував у полоні "ДНР" в інтерв'ю для DT.UA заявив, що в попередніх обмінних списках були люди, які безпосередньо брали участь у тому, що відбувалося в донецькій в'язниці "Ізоляція". За його словами, ті, хто брали участь у знущаннях і тортурах, були і в попередніх обмінах, деякі з них все ще на свободі. Асєєв переконаний, щоб уникнути таких помилок, списки мають переглядати ті люди, які безпосередньо повернулися в Україну в процесі обміну.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що запланований обмін утримуваними особами проходитиме в три етапи. Першим етапом глава держави назвав обмін усіх установлених українських громадян, яких тримають у заручниках в ОРДЛО. Другим етапом мав стати обмін після погодження списків Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Третій крок буде стосуватись громадян України, які перебувають на території Росії та Криму.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Наступну зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії заплановано на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки мають узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і підготовку місцевих виборів.

Звільнений з полону