UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і Фінляндія передали одна одній документи про загиблих під час Другої світової війни

СБУ отримала від Фінляндії дані більш ніж на 1600 українців, загиблих на території Фінляндії під час Другої світової війни

Україна і Фінляндія розкрили одна для одної архіви часів Другої світової війни і обмінялися відомостями про загиблих в ці роки.

Делегація Національного архіву Фінляндії на чолі з Генеральним директором Юссі Нуортева передала голові Служби безпеки України матеріали про українців, загиблих у роки Другої світової війни, повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

"В ході зустрічі співробітники Галузевого державного архіву СБУ отримали від іноземної сторони базу даних на більш ніж 1600 українців, загиблих у таборах військовополонених в роки Другої світової війни на території Фінляндії", – сказано в повідомленні на сайті відомства в четвер.

У відповідь представники СБУ передали зарубіжній делегації копії розсекречених архівних документів, що стосуються історії Фінляндії.

"Сьогодні ми маємо приклад успішного співробітництва з обміну даними про загиблих і репресованих у Другій світовій війні", - зазначив під час зустрічі голова СБУ Іван Баканов.

Фінські колеги повідомили, що в майбутньому планують передати відомості ще про 5 тис. українських військовополонених, яких повернули в СРСР після закінчення війни.

"Враховуючи зміст переданих українській стороні матеріалів, ми впевнено можемо сказати, що між нашими країнами в контексті історії, є багато спільного", - зазначив Юссі Нуортева.

У відомстві також додали, що проведення міжнародної зустрічі та отримання найважливіших архівних даних від іноземних партнерів стало можливим завдяки підписаному у травні 2019 року Меморандуму про співпрацю між Галузевим державним архівом СБУ та Національним архівом Фінляндії.

Раніше повідомлялося, що 12 вересня в рамках офіційного візиту в Україну відбудеться зустріч Саулі Нііністьо із Володимиром Зеленським. Минулий свій візит в Україну президент Нііністьо здійснив ще 2014 року.