UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна чекає на рішення ЄСПЛ за другою скаргою Тимошенко не раніше 2014 року

За словами уповноваженого у справах ЄСПЛ Кульчицького, немає ніяких підстав говорити про те, що рішення Євросуду за другою скаргою Тимошенко може бути винесено у найкоротші терміни після завершення комунікацій ЄСПЛ з урядом України.

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Назар Кульчицький заявляє, що рішення за другою скаргою екс-прем'єра України Юлії Тимошенко буде винесено не раніше початку 2014 року.

Як розповів Кульчицький, 23 жовтня 2013 року - це термін подання зауважень українського уряду. Після цього захисту Тимошенко надається один місяць для подання коментарів на ці зауваження.

"Після цього їхні вимоги (захисту) щодо справедливої сатисфакції будуть спрямовані українському уряду для додаткових коментарів", - підкреслив урядовий уповноважений ЄСПЛ.

На цю процедуру, як пояснив Кульчицький, передбачається термін від трьох тижнів до одного місяця. "Взагалі з моменту комунікацій до моменту внесення рішень ЄСПЛ не менше, ніж 7-8 місяців не проходить. Це технічно неможливо", - підкреслив він.

Таким чином, за словами Кульчицького, немає ніяких підстав говорити про те, що рішення Євросуду за другою скаргою Тимошенко може бути винесено у найкоротші терміни після завершення комунікацій ЄСПЛ з урядом України.

За рішенням Євросуду Тимошенко повинні відпустити після 30 липня, - Власенко

15 липня стало відомо, що ЄСПЛ розпочав розгляд справи за другою заявою Тимошенко, що стосується "переважно її кримінального переслідування у зв'язку з укладенням договору купівлі-продажу природного газу". ЄСПЛ повідомив уряду України про заяву №2 Тимошенко і запропонував йому надати свої зауваження щодо пред'явлених скарг.

Кульчицький повідомив також, що український уряд ухвалив остаточне рішення про те, що не буде подавати апеляцію на рішення ЄСПЛ за першою скаргою Тимошенко, і якщо з боку її захисту не буде оскарження, то рішення набуде чинності 31 липня.

"Це вже однозначна позиція. Ми не будемо оскаржувати рішення ЄСПЛ за першою скаргою Тимошенко", - сказав він.

Таким чином, як пояснив він, якщо захист Тимошенко подасть апеляцію на це рішення ЄСПЛ, то воно набуде чинності на наступний день після 30 липня".

ЄСПЛ 30 квітня встановив порушення трьох пунктів ст. 5 (право на свободу і безпеку), а також ст. 18 (обмеження щодо прав) Конвенції про захист прав і основних свобод людини у зв'язку з арештом Тимошенко у "газовій справі". Разом з тим ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона катування) Конвенції не було. !zn

Читайте також:

Євросуд з прав людини почав розглядати справу за другою скаргою Тимошенко

Генпрокурор пояснив, чому не можна відпускати Тимошенко після рішення Євросуду

Міністр юстиції відмовився оскаржувати вердикт ЄСПЛ щодо Тимошенко, оскільки вже все виправлено

Європа сподівається, що Україна прийме рішення у справі Тимошенко протягом декількох тижнів