UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українським біженцям дозволили перебувати в ЄС протягом трьох років

Рішення прийнято відповідно до плану надзвичайних ситуацій.

З початку військової атаки Росії на територію України майже 875 тисяч українців вимушено полишили свої оселі. вимушені Понад половина (454 тис.) виїхали до Польщі, 116 000 — до Угорщини, 67 000 до Словаччини, 45 000 до Румунії та 79 000 до Молдови, яка не входить до ЄС. По це повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

У повідомленні міністерства йдеться, що Євросоюз передбачає надання громадянам України та резидентам країни право жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту негайно на термін до одного року, без необхідності проходити тривалі процедури надання притулку. 

При цьому передбачене продовження цього терміну ще на два роки, якщо війна затягнеться та не буде можливості до безпечного повернення біженців додому.

"Громадяни України вже мають 90-денний безвізовий доступ до ЄС, але ця безпрецедентна зміна в законодавстві ЄС гарантує їм статус після закінчення цього терміну", — сказано у повідомленні.

Читайте також: Російські військові обстріляли захисників Енергодару, на місто суне важка техніка

Надаємо, що у четвер передова група залишила Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі й попрямувала до України, щоб розпочати розслідування можливих військових злочинів.