UA / RU
Підтримати ZN.ua

Український народ подолав жах Голодомору, продемонструвавши свій дух і стійкість, і зрештою створив вільне та демократичне суспільство — Байден

Президент США вшанував пам'ять жертв Голодомору.

Президент США Джо Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років і вкотре заявив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, про це йдеться у заяві на сайті Білого дому.

“Кожен листопад ми віддаємо данину пам'яті та поваги мільйонам невинних українців, які постраждали та загинули під час Голодомору – «смерті від голоду» – у 1932 та 1933 роках. Чоловіки, жінки та діти, які загинули під час цього голоду, стали жертвами жорстокої політики та навмисних дій режиму Йосипа Сталіна. Цього місяця, коли ми шануємо пам'ять тих, чиї життя були відібрані, давайте також знову дамо забов'язання вести постійну роботу щодо запобігання таким трагедіям у майбутньому і підтримаємо тих, хто сьогодні страждає під ярмом тиранії.

Український народ подолав жах Голодомору, продемонструвавши свій дух та стійкість, і зрештою створив вільне та демократичне суспільство. Згадуючи біль та жертви Голодомору, Сполучені Штати також підтверджують нашу прихильність до народу України та нашу непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України”, — йдеться у заяві президента.

Верховна Рада офіційно визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу 15 років тому. З того часу щороку в четверту суботу листопада в Україні запалюють свічки пам'яті та організовують хвилину мовчання.

Раніше посол України Андрій Мельник закликав владу Німеччини визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Читайте також: Текст екскурсії в Музеї Голодомору переклали 33 мовами: фоторепортаж

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ізраїльським журналістам наголосив, що Україна розцінює Голодомор 1932-1933 років як геноцид українського народу. А також нагадав, що багато держав також визнали цей факт.