UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні поставили дедлайн для обрання нового голови САП

Роботу конкурсної комісії намагалися заблокувати представники Офісу президента.

Нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України (САП) варто обрати до кінця року, вважає тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

«Ми закликаємо без зволікань закінчити процес призначення нового керівника САП. Ми хотіли б, щоб до 2022 року цей процес було завершено», - зазначила Квін на конференції «Сім років антикорупційної реформи», присвяченої Міжнародному дню боротьби з корупцією.

Дипломатка нагадала про важливість Антикорупційної прокуратури для боротьби з корупцією в Україні та наголосила на збереженні її незалежності.

«Зважаючи на важливість незалежності САП, ми раді просуванню у процесі відбору нового спеціального антикорупційного прокурора, яке стало можливим після значних затримок», - додала Квін.

За її словами, США підтримують роботу України в побудові антикорупційної інфраструктури, беручи активну участь у її створенні, і продовжать допомагати в цьому напрямку.

«Нова антикорупційна архітектура змінила Україну. Ми бачимо, що громадянське суспільство і ті, хто при владі бореться із корупцією, отримали нові інструменти», - додала дипломатка.

Важливим кроком у цьому напрямі стане ухвалення Україною нової антикорупційної стратегії, вважає Квін.

Читайте також: Посли G7 закликали конкурсну комісію нарешті обрати керівника САП

На початку цього місяця комісія визначила датою співбесід із кандидатами 21 грудня. Нагадаємо, у жовтні було зірвано засідання комісії щодо відбору кандидатів на посаду голови САП. Тоді не прийшло троє представників Офісу президента, але лише одного забракло для кворуму. Те саме сталося з двома засіданнями у листопаді.

Президент Володимир Зеленський заявив, що нібито не почув адекватних пояснень щодо затримки конкурсу з обрання нового керівника САП. Той факт, що конкурс саботували представники його Офісу, президент опустив.

У ЄС та США також залишилися розчаровані «незрозумілими та невиправданими затримками» у роботі комісії, що підривають роботу антикорупційних органів. І закликали членів комісії негайно поновити роботу.