UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна запропонувала альтернативного Макрону та Меркель посередника на переговорах з Путіним

Але сам Путін публічно говорить, що готовий обговорювати тільки відносини Росії та України і пропонує Зеленському спочатку зустрітися з ватажками бойовиків, якщо він хоче обговорювати Донбас.

Українська влада запропонувала прем'єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньяху стати посередником під час переговорів України та Росії, розповів український посол в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі телеканалу i24NEWS.

"Радий повідомити, що прем'єр-міністр не сказав "ні". Він заявив, що постарається зробити все, що в його силах. Ми раді, що пан Нетаньяху не відхилив цю місію, а навпаки - він продемонстрував свій інтерес та бажання допомогти", - зазначив Корнійчук.

Вчора Нетаньяху виступив за розширення дружби та співробітництва з Україною.

"Я впевнений, що Ізраїль та Україна продовжать тісно працювати разом, шукати нові шляхи розширення дружби між нашими країнами для подальшого просування кооперації в усіх сферах спільних інтересів", - повідомляється в листі Нетаньяху, адресованому президенту України.

Глава ізраїльського уряду також подякував Володимиру Зеленському за привітання з 73-м Днем незалежності Ізраїлю.

Зеленський публічно запропонував Путіну зустрітися в Донецькій або Луганській областях. У відеозверненні, поширеному ввечері 20 квітня, глава держави розповів, що на переговорах політичних радників лідерів «нормандської четвірки» Росія відмовилася від спільної заяви про прихильність до режиму тиші в Донбасі. У той же час, пролунала пропозиція зустрітися на лінії розмежування, «щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію». Він також підкреслив, що Україна готова до війни, але продовжить боротися за мир всіма доступними дипломатичними засобами. Путін відповів, що готовий зустрітися з Зеленським в Москві. Але запропонував йому спочатку зустріч з ватажками "ДНР" та "ЛНР", передбачувано показавши, що Росія як і раніше відмовляється визнавати себе стороною конфлікту на сході України.

Читайте також: Росія знову погрожує "захищати" російськомовне населення на сході України

22 квітня Росія оголосила про завершення "раптової перевірки боєготовності", під приводом якої стягнула війська до кордонів України. Одночасно з навчаннями активізувалися російські контингенти в Білорусі, окупованому Криму, Придністров'ї та акваторії Чорного і Азовського морів. 

Українська військова розвідка повідомила про підготовку росіянами масштабних провокацій, загострення в зоні ООС, спроби розширення зони окупації в Донбасі з можливим вторгненням на інших ділянках.

Офіційні спікери РФ почали погрожувати Україні «незворотними наслідками» і «початком кінця». Україна провела консультації зі США, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Грецією та іншим країнами.

Лідери США і ЄС закликали Росію до деескалації.

Держави-члени ОБСЄ засудили дії Кремля. Керівники МЗС G7 закликали Росію припинити провокації на кордоні, а також відзначили стриманість України.

Детальніше про ситуацію і перспективи України в поточних умовах - у статті Сергія Немирича «Військова тривога квітня 2021года: кілька простих висновків» для читачів ZN.UA.