UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та США досягли історичного рішення про спільне виробництво зброї – Зеленський

Зеленський підбив підсумки візиту до Канади та США.

Президент Володимир Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні про те, яких успіхів вдалось досягти під час його поїздки до США та Оттави.

Зокрема, він відзначив, що США та Канада нададуть нові оборонні пакети, що включатимуть артилерію, снаряди, ракети для «хаймарсів», ракети для ППО, додаткові системи ППО, тактичні машини. І ще деякі інші види зброї, які заявлять самі про себе на полі бою.

Канада надасть оборонну підтримку на пів мільярда доларів США, а також передасть евакуаційні машини "медеваки".

Крім того, зі США досягнуто рішення про спільне виробництво зброї та оборонних систем, зокрема й ППО.

Читайте також: WSJ: Армія Росії вчиться на своїх помилках у війні з Україною, що змінилося в її поведінці?

"Це те, що було абсолютною фантастикою ще нещодавно. Але стане реальністю. Ми зробимо це реальністю. Кожен, хто працює на державу. І це нова якість оборонної промисловості України – значно сильніша. І це ж економіка. Захист для наших міст. Підприємства, нові робочі місця для обох наших народів – і для українців, і для американців. Ми маємо чітку перспективу – те, про що вже домовилися, – нової міцності України для недопущення повторення російських агресій. Я вдячний Президенту Байдену, усій його команді та кожному в Америці, хто цінує свободу й підтримує Україну", - зазначив Зеленський.

Він додав, що влада має і економічні домовленості.

"Є рішення про зону вільної торгівлі з Канадою. У Вашингтоні – меморандум щодо взаємодії в енергетиці. В Оттаві – домовленість щодо відновлення Каховської ГЕС та реконструкції Канівської. Очевидний інтерес великих компаній і США, і Канади працювати в Україні. На рівні Мінстратегпрому – взаєморозуміння з оборонними компаніями", - додав президент.

Також уряд Канади запропонував допомогу у добудові музею Голодомору в Києві.