UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та ЄС підписали угоду про відкрите небо

Що це означає? 

Україна і Європейський союз підписали угоду про єдиний авіаційний простір під час саміту Україна-ЄС. Це означає, що наша країна тепер має право призначати свої авіакомпанії для польотів в будь-які країни, які є членами ЄС.

Підписали угоду український прем'єр-міністр Денис Шмигаль та верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Що означає ця угода ? 

Договір з відкритого неба — багатостороння міжнародна угода, що надає його учасникам можливість здійснювати обльоти територій один одного (встановлює режим "відкритого неба"). Його підписали в 1992 році в Гельсінкі, але чинності він набув лише через 10 років. 

Тепер будь-яка країна ЄС може призначати будь-якого перевізника для польотів в Україну. Також європейські борти матимуть право здійснювати внутрішні перевезення в нашій державі.  

Читайте також: Угода про відкрите небо з ЄС: вже з наступного року ціни на перельоти можуть знизитися

Про створення відкритого авіаційного простору між Україною та ЄС почали говорити ще в 1999 році. У 2006 році Рада ЄС уповноважила ЄК почати офіційні переговори з Україною. У жовтні 2013 року текст Угоди був погоджений, однак його підписання відклали через зовнішньополітичні умови.

28 червня 2021 року Рада ЄС дала згоду на підписання Угоди про відкрите небо з Україною, Вірменією, Тунісом і Катаром.

Які вигоди і незручності може принести Україні ця Угода, читайте в статті Павла Кравчука «На порозі «відкритого неба» між Україною і ЄС».