UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна призупинила важливий контракт з Азербайджаном за усним розпорядженням Зеленського

Через те, що розпорядження було усним в ОПУ і Кабміні виникли проблеми

Контракт «Укрспецекспорту» з Азербайджаном щодо поставок комплектуючих для радіолокаційних станцій П-18 продовжує виконуватися, незважаючи на те, що президент Володимир Зеленський його призупинив, тим самим поставивши Україну на поріг скандалу з Баку. Але глава української держави зробив це усно.

Про це в статті «Президентське слово» пише журналіст ZN.UA Володимир Кравченко.

Як наголошується, про рішення президента були усно проінформовані віце-прем'єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У свою чергу Уруський, який курирує «оборонку», повинен був дати відповідне доручення главам «Укроборонпрому» і «Укрспецекспорту» Ігорю Фоменку і Вадиму Ноздрі.

«Але в кінці жовтня з невеликою допомогою глави МВС Арсена Авакова президент дізнався про те, що його рішення про припинення контракту з Азербайджаном не виконана:« Укрспецекспорт »відправив в цю країну літак з комплектуючими для П-18. Вибухнув скандал », - зазначає Кравченко.

Так, минулої суботи, 31 жовтня, в Офісі президента відбулася нарада за участю Володимира Зеленського, Андрія Єрмака, Олега Уруського, Дмитра Кулеби, а також Ігоря Фоменко.

«На порядку денному були одвічні питання -« хто винен? » і що робити?". З'ясування відносин було гучним. Як випливало з пояснень Уруського, даних ним на зустрічі у президента, він довів рішення глави держави до відома одного зі своїх заступників, а останній передав розпорядження по ланцюжку. Проте, поставки за контрактом продовжилися. З іншого боку: а на підставі чого «Укрспецекспорт», будучи суб'єктом господарської діяльності, повинен був припиняти поставки комплектуючих для азербайджанських РЛС? Адже розпорядження Зеленського не було оформлено письмово - ні указом президента, що вводить в дію рішення РНБО, ні окремим указом, ні навіть витягом з протоколу наради. І в разі перевірки діяльності держкомпанії будь-яким контролюючим органом неодмінно виникло б питання: чому керівництво «Укрспецекспорту» призупинило виконання контракту, в результаті чого Українську державу понесло репутаційні та фінансові втрати?» - зазначає Кравченко

Примітно, що конфліктує з Аваковим Єрмак на нараді також говорив про те, що до керівництва «Укрспецекспорту» не може бути претензій.

При цьому він не згадав, що і з його вини виникла ситуація, що дало можливість «Укрспецекпорту» проігнорувати рішення глави держави і продовжити виконання контракту, адже саме Офіс президента повинен був підготувати указ президента, що дає керівнику держкомпанії юридичні підстави для припинення поставок комплектуючих для П-18 в Азербайджан.

«До якихось оргвисновків на нараді у президента не прийшли. Але подальші поставки комплектуючих до П-18 знову негласно поставлені на паузу. При цьому в Офісі президента та уряді перекидають один одному, як гарячу картоплю, сумнівне право формалізувати в документі усне розпорядження президента про призупинення виконання контракту з Азербайджаном: ніхто не хоче брати на себе відповідальність. Але дана історія - це також і ілюстрація проблем функціонування Української держави, коли в роботі механізмів держмашини відбуваються системні збої і не реалізуються розпорядження президента. Як і приклад того, що ігнорування главою держави і його Офісом бюрократичних процедур з оформлення прийнятих рішень, дає чиновникам і менеджерам держкомпаній законні підстави їх не виконувати», - додав Кравченко.

Детальніше про те, чому Зеленський призупинив виконання контракту «Укрспецекспорту» з Азербайджаном і як це вплине на відносини Києва і Баку читайте в статті Володимира Кравченка на ZN.UA.

Відзначимо, що раніше Зеленський заявляв, що Україна не буде надавати військову допомогу ні Азербайджану, ні Вірменії в конфлікті через Нагірний Карабах.

Також Зеленський зазначив, що Україна і Азербайджан взаємно підтримує територіальну цілісність одна одної, і між країнами в останні рік-два встановилися серйозні міцні відносини.