UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не має військового ресурсу для повернення своїх територій, потрібен політичний тиск на Росію — Волкер

Проти України в Донбасі воюють війська під командуванням РФ, що є однією з причин. 

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер прокоментував варіант, коли Україна шляхом військового сценарію поверне собі окуповані Росією території. Під час спілкування з журналістами "Крим. Реалії" він пояснив, що наша країна не має на це необхідного ресурсу, допомогти тут може лише політичний тиск на Росію. 

"Я не вірю, що Україна має військовий потенціал для перемоги над Росією. Ми ж говоримо, що на Донбасі не група сепаратистів, а війська під командуванням Росії – навчені і оснащені Росією сили, російська розвідка. Росія надасть їм все обладнання і всі ресурси, необхідні для ведення бойових дій. Так що я не вірю, що Україна може або повинна намагатися перемогти Росію військовим шляхом", – заявив він.

Волкер зазначив, що лише шляхом політичного тиску можна повпливати на Росію в плані українського питання. 

"Це питання надання іншого тиску на Росію: щоб з плином часу і за допомогою санкцій, за допомогою політичного тиску Росія вирішила закінчити війну. Але зараз Росія не в такій ситуації", – додав він.

Читайте також: Кабмін пропонує РНБО ввести санкції проти осіб, причетних до переслідувань в Криму

Тим часом глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що в питанні посилення санкцій проти РФ існує дві проблеми. Перша - прогалини в чинному санкційному режимі, а друга - держави не готові одразу брати чіткі зобов’язання із чіткими термінами введення обмежень. 

Що не так з українським законом «Про санкції», читайте у статті Богдана Бернацького і  Дмитра Коваля «Як Україні отримати міжнародну суб’єктність за допомогою санкцій».