UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не втратить залишки допомоги від США, бо мова йде про механізм, а не кошти

Із залишкових коштів Вашингтон все ще зможе поставити нам додаткові засоби оборони.

Із закінченням фіскального року в США 30 вересня Україна не втратить можливості отримати допомогу через механізм президентських повноважень з передачі озброєнь (Presidential Drawdown Authority), оскільки на практиці ці кошти передбачені на поповнення запасів американської армії в заміну на передане у вигляді допомоги озброєння іншим країнам, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Чи «згорять» 1 жовтня американські мільярди для України».

«PDA – це не реальні гроші. … PDA – це повноваження, а не джерело фінансування. Це механізм, що дає змогу главі Білого дому, оминаючи Конгрес, швидко передати іноземній державі озброєння, військову техніку та боєприпаси зі складів Пентагону у відповідь на непередбачену ситуацію. А вже потім запаси Міноборони поповнюють із використанням коштів, закладених у бюджеті на фіскальний рік», - зазначає автор.

Читайте також: Європа ризикує залишитися без підтримки США через переорієнтацію Америки на Азію — Bloomberg

Він вказує, що на 2024 бюджетний рік у США передбачено близько 13,41 млрд дол. для поповнення запасів Міноборони, відправлених в Україну через PDA. При цьому встановлено ліміт суми на рік, за межі якої президент не може виходити, надаючи екстрену допомогу дружній США країні.

Зазвичай це обмеження коливається в межах 100 млн доларів, однак для України його неодноразово піднімали – у 2022 фінансовому році ліміт для PDA для України був встановлений Конгресом на рівні 11 млрд дол., на 2023 рік – 14,5 млрд, а на 2024 – 7,8 млрд. При цьому у 2022 фінансовому році адміністрація Байдена санкціонувала допомогу в розмірі 9,225 млрд дол., а в 2023 році погодила 14,6 млрд.

«І якщо в минулі роки Вашингтон не повною мірою вичерпував квоту, коли надавав Києву військову допомогу в межах PDA, то гроші не зникали, оскільки їх як таких і не було», - підкреслив Кравченко.

Читайте також: Швеція виділяє Україні пакет військової допомоги на 400 мільйонів євро

Зокрема, американські дипломати пояснюють, що після повідомлення Конгресу немає «дати закінчення терміну дії» для надання оборонних товарів і послуг на суму, що не перевищує зазначену в повідомленні.

«Будь-який додатковий простір у межах раніше оголошених PDA, виявлений унаслідок перерахування вартості попередніх PDA, залишається доступним для України незалежно від закінчення фінансового року», - пояснили вони роботу цього механізму допомоги.

Таким чином із залишкових коштів Вашингтон може поставити нам на цю суму додаткові засоби ППО, БТР, ракети й снаряди. І ця допомога приплюсовується до ліміту, встановленого Конгресом на черговий фінансовий рік.