UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не претендує на 5 статтю НАТО — Зеленський

Натомість ми працюємо над тим, щоб отримати літаки для самостійного закриття неба.

Президент України Володимир Зеленський під час свого виступу перед світовими лідерами у Лондоні на Joint Expeditionary Force сказав, що Україна не претендує на 5 статтю НАТО (напад на одного члена альянсу означає напад на весь альянс - Ред.). Однак, наша держава працює на тим, щоб отримати літаки для самостійного закриття неба над країною.

"Зрозуміло, що Україна не є членом НАТО. Ми розуміємо це, ми адекватні люди. Ми роками чули про нібито відчинені двері, але вже почули, що нам туди не ввійти. Це правда, і це потрібно визнавати. Я радий, що наш народ починає це розуміти і розраховувати на себе та наших партнерів, які нас підтримують", - додав президент.

Також у своєму виступі він згадав, як Росія неодноразово повторювала, що наступними після України будуть інші країни Європи (мова про Латвію, Литву, Естонію - Ред.).

"Російське вторгнення зруйнувало все, на чому будувалася безпека в нашому регіоні. Думаю, і міжнародна безпека", - заявив Володимир Зеленський.

Читайте також: WP: НАТО може зробити більше, щоб допомогти Україні, не провокуючи Третю світову війну

Раніше з'явилися повідомлення, що США можуть переосмислити оборону Європи через війну в Україні. Американська військова присутність на континенті може збільшитися, як не було з часів Холодної війни.

До цього парламент Естонії закликав закрити небо над Україною. Це перший заклик про такий крок на рівні парламенту іншої країни.