UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна могла б зобов’язатися не бити по РФ з літаків F-16, щоб отримати їх – експосол США

Майкл Макфол висловив упевненість, що рано чи пізно ЗСУ отримають американські винищувачі.

Колишній посол Сполучених Штатів Америки в Росії Майкл Макфол вважає, що в майбутньому Україна могла би отримати західні винищувачі F-16 за умови, що президент України Володимир Зеленський юридично підтвердить зобов’язання не використовувати їх для ударів по території РФ. Таку думку дипломат висловив у колонці для Foreign Affairs.

Він зазначив, що наша держава потребує посилення своїх повітряних наступальних можливостей. Для цього можуть бути використані літаки радянського виробництва МіГ-29 і американські бойові безпілотники Gray Eagle чи Reaper.

Водночас, Макфол переконаний, що в кінцевому підсумку українські захисники перейдуть на американські винищувачі – або на наступних етапах російського вторгнення, або для посилення можливостей для стримування після завершення війни. 

"В обмін на отримання цих озброєнь (літаків F-16 – ред.) президент України Володимир Зеленський міг би підписати юридично зобов’язуючу угоду щодо невикористання цієї зброї для ударів по цілях всередині Росії", – додав експосол США.

Читайте також: Польща готова передати Україні F-16, але за однієї умови — Моравецький

Зважаючи на це, він закликав Захід уже зараз розпочати навчання щодо застосування винищувачів F-16 для наших бійців.

Раніше повідомлялося, що все більше представників Пентагону наполягають на передачі Україні бойових літаків, щоб допомогти захиститися від російських ракет та безпілотників.