UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має залишитися надійним транзитером російського газу на час перехідного періоду – експерт

Відмова від транзиту зараз викликає паніку на спотовому ринку і тільки збільшить прибуток Росії.

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар переконаний, що Україна повинна зробити все, аби, за підтримки європейських партнерів, залишатися транзитною державою в перехідний період відмови від російського газу

Як уже зазначалося, на першому етапі треба припинити роботу СП-1 та «Турецького потоку», нагадує Гончар.

Адже, коли не було цих трубопроводів, російський газ безперебійно надходив до споживачів ЄС та Туреччини впродовж десятиліть через ГТС України. Тому остання молекула російського газу, яка йде до ЄС, має проходити саме через українську трубуДля нас це насамперед гарантія того, що Росія не завдасть умисної шкоди нашій газовій інфраструктурі, бо вона нам потрібна для внутрішнього транспортування газу для українців”, - пише автор.

Тимчасом відмова від транзиту зараз спричинить паніку на спотовому ринку і, на жаль, у перспективі найближчих трьох місяців лише збільшить доходи агресора, зазначив експерт.

"Крім того, Росія матиме можливість переспрямувати потік газу через газопровід «Ямал — Європа», який наразі функціонує з мінімальним завантаженням, Турецький потік, імовірно, теж може бути довантажений. При цьому «Газпром» зможе легально не сплачувати Україні платежі за п’ятирічною угодою з «Нафтогазом» 2019 року і навіть спробувати виставити штрафні санкції. Не слід забувати, що для нашої ГТС одностороннє припинення транзиту стане технологічним і стратегічним викликом через необхідність перелаштувати систему в реверсний режим в умовах бойових дій. До того ж за таких обставин РФ може цілеспрямовано завдати ударів по ключових об’єктах ГТС для руйнування системи газопостачання, що призведе до соціально-економічної і гуманітарної катастрофи в Україні”, - додав Гончар.

А нескоординоване з партнерами припинення транзиту різко знизить імовірність впровадження ефективних санкцій проти російського газу з їхнього боку. Крім того, це може спонукати Німеччину скасувати рішення про припинення ПП-2, наголошує Гончар.

“Кроків самої України, на жаль, недостатньо для заподіяння відчутних збитків РФ. Ми маємо й повинні узгоджувати свої зусилля з ЄС та США”, - попередив експерт.

Читайте також: РФ втратила б 135 млрд доларів, якби ЄС ввів ембарго на нафту, газ і вугілля – експерт

Докладніше про енергетичні санкції ЄС — найефективніший вплив на російську економіку, читайте у статті Михайла Гончара “Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?”.