UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і НАТО домовилися посилити присутність сил в Чорноморському регіоні

Свою присутність боку посилять і на морі і в повітрі.

Україна і НАТО домовились посилювати присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі Чорноморського регіону, посилюючи  патрулювання в повітрі і присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу.

Про це, як повідомляє пресслужба Міноборони, домовилися генсек НАТО Йенс Столтенберг і міністр оборони України Андрій Таран під час телефонної розмови 9 липня.

"Сторони погодилися посилити присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі Чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання в повітрі і присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу", - йдеться в повідомленні МО.

Співрозмовники погодилися, що ситуація з безпекою в Чорному морі продовжує погіршуватися у зв'язку з тим, що РФ нарощує свою військову присутність і змінює баланс сил.

Міністр оборони України висловив зацікавленість у налагодженні спільного обміну інформацією про обстановку в цьому регіоні і запросив держави-члени НАТО приєднатися до національних стратегічних навчань, запланованих до проведення на півдні України восени цього року.

Також Таран запросив генерального секретаря НАТО з офіційним візитом в Україну.

Крім того, міністр оборони України наголосив на незворотності реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору. Він висловив подяку за непохитну позицію НАТО щодо незаконної анексії Криму і збройної агресії РФ на сході України, а також нещодавнє рішення Північноатлантичної ради про визнання України Партнером з розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partner - EOP).

Глава оборонного відомства зазначив, що для ефективного використання стратегічного діалогу з союзниками Україні необхідно відновити регулярні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів. Також Таран запевнив, що Україна, як надійний партнер НАТО, буде продовжувати надавати сили і ресурси до операцій з врегулювання криз під проводом НАТО та Сил реагування НАТО.

Читайте також: Військові кораблі НАТО ввійшли в Чорне море. У Росії відреагували

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс визнав Україну партнером Програми розширених можливостей.

Тепер, будучи партнером по розширеним можливостям, Україна отримає вигоду від спеціально розроблених можливостей для підтримки такого вкладу. Це включає в себе розширений доступ до програм і вправ по взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією, включаючи витягнуті уроки.

Відзначається, що Україна зараз є одним з шести партнерів по розширеним можливостям поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях взаємного інтересу.

Детальніше про те, що означає рішення НАТО про приєднання України до програми "Партнерство розширених можливостей", читайте в статті Володимира Кравченка   "Прийнята за замовчуванням"   на сайті ZN.UA.