UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина виставила Швеції список претензій, які заважають ухваленню її вступу до НАТО

Офіційний Будапешт скаржиться на брак поваги з боку Стокгольму.

Речник уряду Угорщини Золтан Ковач оприлюднив низку претензій до Швеції, які мають бути вирішені перш, ніж його країна схвалить вступ Швеції до НАТО.

Ковач опублікував перелік зауважень у своєму блозі  під назвою «Три причини, чому парламент Угорщини має рацію, коли вагається щодо вступу Швеції до НАТО», і заявив, що Швеція має «відповісти» за те, що він назвав «жахливим ставленням» до Угорщини.  Зокрема, йдеться про «постійний підрив стосунків» з боку Швеції, «вдавану моральну перевагу» та «брак поваги». 

Прес-секретар додав, що відносини між двома країнами погіршувались упродовж протягом багатьох років, що робить подолання розриву «більш складним у ці важкі часи». 

За його словами, угорський уряд вважає за доцільне направити до Швеції парламентську делегацію для обговорення і узгодження багатьох питань між сторонами. Водночас, заявив Золтан Ковач, Угорщина не бачить з боку Швеції бажання до діалогу.

«Час не чекає, і оскільки безпека регіону висить на волосині, на користь усіх було б, щоб шведи почали підтримувати наші спільні цілі. Але, схоже, вони поки що не відпускають цієї образи», — резюмував він.

Шведські політики систематично критикують відсутність верховенства права та демократичних свобод в Угорщині, і це дуже дратує Будапешт.

Міністр закордонних справ країни Тобіас Біллстрьом заявив, що його країна не піддасться на шантаж з боку Угорщини, яка хоче, щоб його країна «заплющила очі» на нехтування демократією та правами людей, яке чинить офіційний Будапешт.

Парламент Угорщини в понеділок схвалив законопроект про вступ Фінляндії в НАТО, про ратифікацію заявки Швеції наразі не йдеться.  

Фінляндія та Швеція звернулися з проханням приєднатися до трансатлантичного військового альянсу в травні 2022 року після вторгнення Росії в Україну, однак досі Туреччина та Угорщина гальмували процес вступу.