UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина доєднується до платформи "Друзі миру", започаткованої Китаєм і Бразилією

Головною тезою, яку задекларував глава МЗС Сіярто є те, що "поставки зброї лише подовжують конфлікт і збільшують страждання"

Угорщина приєднується до групи «Друзі миру», очолюваної Китаєм і Бразилією, заявив глава МЗС Петер Сійярто. Ключовим меседжем групи є термінова необхідність розпочати мирні переговори для припинення війни в Україні.

Повідомлення про це опублікував Державний секретар з питань міжнародної комунікації, речник з міжнародних питань Офісу прем'єр-міністра Угорщини Золтан Ковач.

Читайте також: Лула да Сільва хоче нав'язати китайсько-бразильський мирний план 20 країнам Глобального Півдня — Reuters

«Більшість світу хоче миру», - підкреслив глава МЗС Сіярто, вказавши, що країни Глобального Півдня, такі як Єгипет, Саудівська Аравія та Туреччина, розчаровані сплатою ціни за віддалену війну. Угорщина є одною з небагатьох європейських країн, запрошених взяти участь у цій мирній ініціативі.

Угорщина підтримує ці дипломатичні зусилля, узгоджені з китайсько-бразильським мирним планом, який наголошує на дипломатії як на єдиному вирішенні, що запобігає ядерній ескалації та уникає поділу світу на східний і західний блоки, додав Сіярто, і повторив, що поставки зброї лише подовжують конфлікт і збільшують страждання.

Як відомо, Китай разом з країнами Глобального Півдня створює платформу "Друзі миру", яка проводить свою установчу зустріч у п’ятницю, 27 вересня,  в Нью-Йорку. Це, скоріше за все, було вирішено, коли глава МЗС Китаю Ван І у кулуарах ООН зустрівся з головним спеціальним радником президента Бразилії Селсо Аморімом. За повідомленням South China Morning Post, о них доєднаються Азербайджан, Єгипет, В’єтнам, ОАЕ, Саудівська Аравія, Таїланд, Мексика, Кенія та Колумбія. Є інформація, що запрошено Францію і Швейцарію.

Учасники платформи декларують, що хочуть так званими політичними способами урегулювати війну в Україні.

Як видно зі слів глави МЗС Угорщини, є припущення, Що, за їхнім "планом урегулювання", Україні буде відмовлено у праві захищати свою країну, а потрібно буде піти на територіальні поступки агресору.

Майже всі країни, які запрошені на установчу зустріч, мають прихильність до Росії, а деякі навіть опосередковано допомагають їй у війні з Україною, хоча й заявляють про свою "нейтральну" або "миротворчу" позицію.

Читайте також: Глава МЗС Китаю виступив в ООН: не війна, а "українська криза", необхідні переговори та зняття антиросійських санкцій

Нагадаємо, у травні представники Китаю та Бразилії погодили власний "мирний план" врегулювання російсько-української війни. І хоча він складається з шести пунктів, а не дванадцяти, все одно багато в чому нагадує переформульовану китайську пропозицію, представлену у лютому 2023-го. В цілому цей план — вже традиційний заклик до деескалації та утримання від "роздмухування вогню" з акцентом на важливості проведення переговорів.