UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського прокоментували рішення КС по директору НАБУ

В ОП заявили, що приймають до відома рішення КС про неконституційність указу Порошенко про призначення директора НАБУ

Сьогодні, 29 серпня, стало відомо, що Офіс президента очікує від виконуючого обов'язки голови НАБУ ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на конкурсі нового керівника Бюро.

Про це йдеться в коментарі Офісу президента щодо рішення Конституційного Суду про неконституційність указу колишнього президента Петра Порошенка про призначення директора НАБУ

"У зв'язку з цим рішенням Конституційного Суду і з колізією щодо можливої втрати повноважень директором Бюро ми очікуємо від виконуючого його обов'язки ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на чесному і прозорому конкурсі нового керівника.

Не сумніваємося також, що директорат НАБУ організовує роботу сьогодні так, щоб були враховані всі нові правові обставини, а оперативна та слідча діяльність не зупинялася в зв'язку з уточненням організаційної структури та її узгодженням з Конституцією України ", сказано в повідомленні Офісу президента.

Читайте також: «Не звільнений, і всі його дії законні»: в КСУ пояснили своє рішення щодо Ситника

В ОП заявили, що приймають до відома рішення КС про неконституційність указу Порошенко про призначення директора НАБУ і додали, що це питання - "повністю компетенція Конституційного Суду".

"Згідно з цим рішенням, як ми його розуміємо, судді констатували, що непродумана, поспішна, а часто - спекулятивна тодішня практика кадрових призначень, яка йшла врозріз з Конституцією України при формуванні найважливішого елемента антикорупційної архітектури в країні, призвела до необхідності прийняти конкретне правове рішення про неконституційність.

Розуміємо також, що КС дає оцінку саме тодішнім управлінським рішенням щодо кадрових призначень, а не оцінку якості роботи самого органу ", говориться в повідомленні.

Нагадаємо, 28 серпня Конституційний суд прийшов до висновку, що п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке відноситься до органів виконавчої влади.

У НАБУ назвали рішення КС політично мотивованим.

Замість того щоб розглянути конституційність самого закону про НАБУ, судді Конституційного суду оперативно, за три місяці, розглянули звернення з приводу неконституційності указу президента Петра Порошенка від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

Примітно, що КС безпрецедентно швидко відгукнувся на звернення депутатів фракції "Опозиційний блок - За життя" і, в основному, проколомойского крила фракції "Слуга народу". Серед підписантів Олександр Дубинський, Максим Бужанський, Віктор Медведчук, Ілля Ківа, Юрій Корявченков, Данило Гетманцев та інші.

"Ще вчора для прийняття рішення про неконституційність призначення директора НАБУ не вистачало суддівських голосів. За таке рішення готові були проголосувати лише шість суддів при необхідних для ухвалення рішення десяти. Сьогодні за таке рішення проголосували більше, ніж десять суддів. Це означає, що рішення отримало підтримку на Банковій. Без такої підтримки воно не було б прийнято ", - розповів джерело ZN.UA в КС.

Рішення Конституційного суду прокоментував глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Цей указ теж неконституційний, оскільки права звільняти директора по логіці КСУ Президент теж згідно з Конституцією не має. Більш того виключний перелік підстав для звільнення директора НАБУ перераховані в профільному законі", - підкреслив Шабунін.