UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Венедіктової чотири місяці блокують екстрадицію ексвласника VAB Банку Бахматюка - ЗМІ

Формальним приводом стало звернення адвоката

Офіс генерального прокурора Ірини Венедіктової з червня блокує екстрадицію колишнього власника VAB Банку Олега Бахматюка, якого підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

Як зазначається, детективи НАБУ підготували клопотання про екстрадицію Бахматюка ще 15 червня 2020 року, але за станом на 13 жовтня Офіс генпрокурора досі не направив його до Австрії, вимагаючи надати додаткову інформацію про справу.

Видання також зазначає, що формальна підстава для зволікання - звернення адвоката Бахматюка, який вважає міжнародний розшук його підзахисного незаконним і каже, що правоохоронці знають про його місцезнаходження.

В Офісі генпрокурора припускають, що якщо претензії адвоката підтвердяться, це поставить під сумнів законність рішення суду про заочний арешт бізнесмена.

При цьому Офіс генпрокурора закликає Антикорупційну прокуратуру довести законність розшуку Бахматюка і надати дані, які це підтверджують: дату, коли в НАБУ дізналися, що бізнесмен знаходиться за кордоном; чи отримували в бюро інформацію від адвоката про місце проживання його підзахисного і направляли такі виклики австрійським правоохоронцям.

Також наголошується, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду прийшла до висновку, що в НАБУ надали необхідні доказу розшуку Бахматюка, і дозволила його заочний арешт. Відповідно до Кримінального процесуального кодексу суд може дозволити заочний арешт тільки за умови, якщо прокурор доведе, що підозрюваний знаходиться в міжнародному розшуку.

Раніше Верховний суд України визнав незаконним рішення правління Національного банку, спрямовані на виведення з ринку банку "Фінансова ініціатива" Олега Бахматюка.

За даними наслідку, Олег Бахматюк в жовтні 2014 року отримало 1,2 млрд гривень стабкредиту від Національного банку України для VAB-банку з наданням завідомо неліквідного забезпечення.

Також Бахматюка підозрюють, в тому, що він спільно з менеджментом VAB-банку організував фінансові операції з незаконно отриманими стабкредитом, спрямовані на маскування джерела їх походження та їх місцезнаходження.

28 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відправила колишнього власника ліквідованого «VAB-Банку" Бахматюка під варту заочно, тим самим дозволивши Інтерполу почати його розшук,

У листопаді 2019 року Бахматюка оголосили в розшук. Бізнесмен, перебуваючи за кордоном, висловив готовність спілкуватися з НАБУ через адвокатів, а також за допомогою відеозв'язку.

Детальніше про те, хто й чому зливає справу щодо виведення коштів з «ВіЕйБі Банку» читайте в статті Василя Білецького "Між ГПУ і Бахматюком" на сайті ZN.UA.