UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЦВК розповіли, чи дійсно готуються до виборів

Таку думку висловила одна з народних депутаток, посилаючись на нову постанову ЦВК.

Центральна виборча комісія України оприлюднила постанову від 20 вересня 2024 року про відновлення роботи автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи «Державний реєстр виборців» (АІКС Реєстру) у частині обліку постійних виборчих дільниць. При цьому в ЦВК запевнили, що це частина планових щорічних робіт, а не підготовка до виборів, як про це заявляла народна депутатка Оксана Савчук.

Так, у відповідній постанові вказано, що 24 лютого 2022 року роботу АІКС Реєстру тимчасово припинили. У листопаді 2023 роботу системи відновили у частині періодичного поновлення бази даних.

Однак, після цього органи ведення Реєстру виявили, що понад 11,5 мільйонів виборців змінили виборчу адресу. А це 33% записів про виборців у базі даних Реєстру. Крім того, у постанові звернули увагу про перейменування десятків тисяч вулиць, появи нових найменувань та виявлення майже 87 тисяч нових житлових будинків, які не відносяться до жодної із постійних виборчих дільниць. Також в документі йдеться про знищення або пошкодження 7,5 тисяч приміщень для голосування чи виборчих комісій та набрання чинності деяких законів.

Читайте також: Вибори в Україні: не зараз, а коли?

«Враховуючи викладене, на сьогодні потребує актуалізації інформація щодо близько 14 тисяч виборчих дільниць, утворених на постійній основі, що становить 43% від загальної кількості постійних виборчих дільниць, які обліковуються в Реєстрі… Отже, для розв’язання питання актуалізації інформації щодо виборчих дільниць, утворених на постійній основі, необхідно відновити функціонування АІКС Реєстру в частині обліку таких виборчих дільниць», – йдеться у постанові.

Своєю чергою позафракційна народна депутатка Оксана Савчук в ефірі «Ранок.LIVE» заявила, що, на її думку, постанова ЦВК від 20 вересня 2024 року вказує на можливу підготовку до виборів.

Однак у ЦВК в коментарі «Українській правді» запевнила, що ніякої підготовки до виборів немає. А оновлення Реєстру – не що інше, як планова робота.

«Це регулярна планова робота, яка виконується постійно. Через велику кількість внутрішньо переміщених осіб та зруйнованих приміщень ми вже раніше здійснювали певні заходи, а тепер настав час оновити інформацію про виборчі дільниці. Це не означає, що вибори будуть найближчим часом — мова йде виключно про планові технічні роботи. Подібні заходи відбуваються щороку відповідно до постанов. Головна мета — підготувати базу даних до можливих виборів після закінчення війни. Зараз це лише технічна робота, і про організацію виборів не йдеться», – зазначили в ЦВК.

Читайте також: Половина українців вважають, що Зеленський виконав меншість передвиборчих обіцянок чи не виконав жодної – опитування

Нагадаємо Володимир Зеленський як президент не втратив своєї легітимності після 21 травня 2024 року,  оскільки його повноваження тривають до обрання наступного. Однак воєнну каденцію президента окреслено не лише Конституцією, яка гарантує безперервність влади, та законом про воєнний стан, що вказує на неможливість проводити вибори, а й установленими самим Зеленським межами. Чи можна вийти із замкненого квадрата президентства Зеленського, щоби здобути перемогу у війні? В чому полягає новий ступінь відповідальності президента, якого ми не обирали на другий термін, але якому довірили управляти країною, що воює? Читайте у матеріалі Інни Ведернікової «Квадрат президентства. Якою є ціна легітимності Володимира Зеленського».