UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Тимошенко наполягають, що слова представника Євросуду про її справу не так зрозуміли

Представник Тимошенко стверджує, що текст рішення ЄСПЛ щодо екс-прем'єра містить чітке формулювання про наявність політичних мотивів.

Заяви про відсутність у рішенні Європейського суду з прав людини визнання політичних мотивів арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко є перекручуванням або спекуляцією.

Про це заявила представник Тимошенко в ЄСПЛ Валентина Теличенко, коментуючи слова офіційного представника ЄСПЛ Родеріка Лідделла про те, що Євросуд у рішенні у справі екс-прем'єра не встановив політичного мотиву її арешту, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

За її словами, навколо роз'яснень Ліддела були влаштовані спекуляції, які, ймовірно, спотворили зміст коментаря. Теличенко наполягає, що встановлення ЄСПЛ політичних мотивів арешту екс-прем'єра - безсумнівне.

"У разі встановлення порушення статті 18 Європейської Конвенції Євросуд обов'язково встановлює, які саме незаконні мотиви мали місце. У рішенні щодо Тимошенко суд встановив, що суддя Кірєєв зазначив причиною арешту неповагу до суду, у той час, як справжню причину приховав. Суд чітко пов'язав справи Тимошенко і Луценка як такі, в яких порушення статті 18 було з тих же мотивів - політичних", - пояснила Теличенко.

Представник Тимошенко зазначила, що сам текст рішення ЄСПЛ щодо екс-прем'єра містить чітке формулювання про наявність політичних мотивів.

"Як і у справі Луценка, суд не вбачає низку специфічних особливостей обставин арешту заявниці, які дозволяють встановити наявність політичних мотивів арешту окремо від оцінки загального контексту ймовірно політично мотивованого кримінального переслідування заявниці, як лідера опозиції, шляхом ініціювання низки кримінальних проваджень після зміни влади і перед парламентськими виборами", - процитувала Теличенко п.298 рішення ЄСПЛ.

Як повідомлялося, Родерік Лідделл в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на запитання, чи можна вважати арешт Тимошенко політично мотивованим, сказав: "Суд не прийшов до такого висновку. Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставам, закладеним у Конвенції (Європейській конвенції з прав людини - ред.)".

Лідделл особливо підкреслив, що рішення суду стосувалося безпосередньо досудового ув'язнення, а не кримінального судочинства, яке буде предметом для наступного розгляду.

30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань. У той же час юристи та політики по-різному інтерпретували, чи встановив суд політичну мотивацію арешту. !zn

Читайте також:

Генпрокурор пояснив, чому не можна відпускати Тимошенко після рішення Євросуду

Європа сподівається, що Україна прийме рішення у справі Тимошенко протягом декількох тижнів

Чоловік Тимошенко закликав Януковича покаятися і негайно випустити його дружину

Захист Тимошенко буде домагатися її звільнення на підставі рішення Євросуду