UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Слузі народу" назвали умови відставки уряду Шмигаля – ЗМІ

Уряд можуть попорсити піти у відставку перед місцевими виборами восени цього року.

Представники партії влади не виключають відставки уряду Дениса Шмигаля перед місцевими виборами восени цього року.

За словами співрозмовників "РБК-Україна" у "Слузі народу", ключових чинників для розвитку такого сценарію два: падіння рівня довіри до уряду і триваюча економічна криза.

"Співрозмовники в президентській фракції не виключають, що уряд можуть попросити піти у відставку перед місцевими виборами у жовтні. Такий сценарій можливий, якщо рівень довіри до уряду знову почне "просідати", а економіка не оговтається від кризи", - йдеться в матеріалі.

На думку журналістів, остаточне рішення прийматиме президент Володимир Зеленський, адже в нинішній конфігурації влади голова держави замкнув на собі всі сфери – від комунальних тарифів до боротьби з епідемією коронавірусу.

"Уряд приречений на роль тіньового громовідводу, покликаного втілювати прикладні ініціативи президента. Але зщойно він перестане ефективно справлятися з відведеною роллю, Зеленський може попрощатися з ним так само, як зробив це і з Кабміном Гончарука", - додається в матеріалі.

Читайте також: Уряд Афганістану звільнить 100 бойовиків "Талібану"

Напередодні жовтневих виборів в Офісу президента і "Слуги народу" загострилися дискусії щодо підготовки до майбутніх місцевих виборів, єдиної стратегії поки що немає. Загострилися й дві великі проблеми – хаос в регіональній політиці ОПУ і відсутність кадрового резерву. Крім того, у президента і його партії в регіонах немає ані сильних команд, ані підтримки місцевих еліт.

Небажання Зеленського конфліктувати з регіональними елітами напередодні місцевих виборів вже вилилося у відмову від непопулярної ідеї партизації виборів і "злив" справ громадських активістів, фігурантами яких є місцеві князьки.

Не виключено, що ще однією "сакральною жертвою" стане уряд Шмигаля, на який перекладуть відповідальність за всі прорахунки чинної влади.