UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії назвали альтернативу "гарантій безпеки" від НАТО

Москва хоче, аби Захід відмовився від підсумків Бухарестського саміту 2008 року. 

Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що замість отримання від НАТО гарантій нерозширення на схід, яких вимагала Москва під час переговорів минулого тижня, РФ може погодитися на юридичне зобов'язання США не голосувати за вступ нашої країни в Альянс. Слова Рябкова цитують росЗМІ

Він також зазначає, що Захід повинен відмовитися він підсумків Бухарестського саміту 2008 року. Саме тоді Україні та Грузії пообіцяли вступ в НАТО. 

"Це має бути виключено, це повинно бути замінено розумінням, що цього не станеться ніколи. Або в якості альтернативи, якщо США візьмуть на себе односторонні зобов'язання в юридично зобов'язуючій формі, що вони ніколи не будуть голосувати за вступ України та інших країн до НАТО, ми готові розглянути цю опцію", - зазначив Рябков.

Тим часом Північноатлантичний альянс готує власні пропозиції щодо "гарантій безпеки" в Європі. Невдовзі письмові пропозиції надішлють Росії.

Читайте також: Путін програє у протистоянні із Заходом — FT 

Нагадаємо, 10-13 січня відбулися три раунди переговорів, присвячених російським претензіям стосовно європейської безпеки: переговори делегацій Росії і США в Женевізасідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі та переговори в рамках ОБСЄ.

За підсумками усі учасники заявили про розбіжності в позиціях. Вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід були визнані неприйнятнимиМосква отримала конкретну відмову на свою завуальовану пропозицію щодо переділу світу на нові "сфери впливу".

Докладніше про те, чого добивається Москва і чи піде Захід їй на поступки, читайте у статтях Сергія Корсунського "Ультиматум Путіна і переговори Росія–США: чи здадуть Україну" та Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?" у ZN.UA.