UA / RU
Підтримати ZN.ua

У РНБО чекають на пропозиції щодо санкцій проти Боголюбова та Коломойського від глави держави та СБУ

На публічні відомості про сплату податків в Росії компаніями олігарха Ігоря Коломойського та його партнера, президента Єврейської громади Дніпра Геннадія Боголюбова відреагували в Раді національної безпеки України. Заступник керівника Апарату РНБО Максим Шойко розповів, що з такою пропозицією до Ради мають звернутися Служба безпеки України та глава держави. Право на таку ініціативу щодо зазначених осіб також мають Верховна Рада, КМУ та Нацбанк України, зазначається у відповіді РНБО на запит публічного порталу "Доступ до правди".  

"Рада національної̈ безпеки і оборони України розглядає питання щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій̆ на підставі пропозицій̆ Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України", – кажуть в РНБО.

Повідомляється також, що після надходження такої пропозиції, питання стосовно Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського буде винесене на розгляд ВРУ.

"У разі надходження таких пропозицій стосовно зазначених у Вашому запиті фізичних осіб від уповноважених Законом України "Про санкції" державних органів вони будуть винесені на розгляд РНБО в установленому порядку", – підкреслили у Раді Нацбезпеки і оборони

Читайте також: У ВРУ заговорили про санкції проти Боголюбова та Коломойського, які платили податки в РФ 

Раніше підстави для внесення Боголюбова та Коломойського в санкційні списки РНБО оприлюднила  Федеральна податкова служба РФ. Згідно зі звітністю,  щонайменше дві компанії – "Южгазенерджі" та "Кейтерінг Юг" – належні раніше Боголюбову та Коломойському майже вісім років війни в Україні фінансували російський бюджет. Зокрема, тільки "Южгазенерджі" у 2022 році сплатило РФ понад 400 мільйонів рублів податків.