UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді провалили голосування по одному з законів, запропонованих Україні в МВФ

У Нацбанку України Раду розкритикували за відсутність необхідної "політичної волі".

Верховна Рада України провалила голосування по законопроекту №2286а "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України по відновленню довіри між позичальниками і кредиторами", запропонованому до затвердження в рамках Меморандуму про співробітництво між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Як повідомляє прес-служба НБУ, за ухвалення законопроекту проголосували лише 202 депутати. Парламентарі також не змогли проголосувати за підготовку документу до повторного читання (211 голосів), а також за повернення проекту на доопрацювання (215 голосів). Відзначається, що підсумки голосування викликали серйозне занепокоєння в нацбанку, де підсумки роботи Ради пояснили браком політичної волі.

"Національний банк неодноразово підкреслював стратегічну важливість законодавчого забезпечення захисту прав кредиторів. Без забезпечення ефективних механізмів повернення коштів у банківську систему України неможливе відновлення та зростання обсягів кредитування реального сектору економіки та здешевлення кредитних ресурсів. Саме тому прийняття законопроекту, який забезпечить дотримання прав кредиторів, є наріжним для подальшого просування реформи фінансового сектору, а також розвитку економіки країни", - йдеться в повідомленні НБУ.

Крім цього, у Нацбанку підкреслюють важливість виконання Україною своїх зобов'язань перед МВФ у частині реформування своєї фінансової системи. У даний момент на розгляді парламенту перебуває більше двох десятків законопроектів, необхідних для продовження реформи фінансового сектора.

Раніше в МВФ виявляли невдоволення тим, що уряд України не дотримується взятих на себе зобов'язань щодо чергового підвищення тарифів на газ для населення з 1 квітня.Міжнародний валютний фонд також заявляв про свою стурбованість політичною ситуацією в Україні, закликаючи владу продовжувати програму реформ, в першу чергу - у фінансовій сфері та в енергетиці.