UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді готують закон, що дає виборцям право відкликати народного депутата

Процес підготовки відповідних законодавчих змін займе до двох років.

У Верховній Раді розроблять законопроєкт про надання права виборцям відкликати народних депутатів.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, повідомляє пресслужба парламенту.

"Ми працюємо над цілою низкою законопроєктів по народовладдя. Перш за все це законопроєкти, які стосуються місцевих референдумів та електронних петицій. Далі напрацюємо проєкти законів з питань, які називаються" recalls ": ми хочемо дати народу можливість відкликати народних депутатів України", - зазначив Стефанчук.

За його словами, для отримання можливості відкликання народних депутатів потрібно внести певні зміни до Конституції України. Зараз підставою для позбавлення депутатського мандата є вирок по кримінальній справі.

"Для нас надзвичайно важливо ввести елементи прямої демократії на рівні суду присяжних, світових судів і на рівні колективних позовів, щоб люди змогли об'єднуватися навколо судового захисту з якоїсь проблеми. Така практика є у всьому світі. Питання екології, боротьби з фармацевтичними мафіями розглядаються колективними позовами. Тому народовладдя і пряма демократія - це питання набагато ширше, ніж просто всеукраїнський референдум. Перелік законопроєктів по народовладдя містить вісім або дев'ять законодавчих актів ", - підкреслив Стефанчук.

Він також додав, що процес підготовки відповідних законопроєктів займе до двох років.

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум". Документ підтримали 255 народних депутатів: члени фракції "Слуга народу", груп "За майбутнє" і "Довіра".

Директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто заявив про те, що відповідний законопроект - не про народовладдя, оскільки влада зможе отримати будь-який результат, який вона захоче.

Законопроєкт містить серйозні ризики і може бути використаний для дестабілізації і підриву державних інститутів, що загрожує катастрофічним наслідками. Детальніше про зміст законопроєкту і закладених в нього ризики читайте в статті Сергія Рахманіна «Ядерна кнопка в руках кнопкодава» в ZN.UA.