UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Празі стартував саміт Європейської політичної спільноти

Це нова платформа, яка об'єднає понад 40 країн Європи.

Оскільки драматичні наслідки російської війни торкаються європейських країн на багатьох фронтах, лідери країн континенту домовилися про створення Європейського політичного співтовариства (European Political Community) з метою об'єднання країн на Європейському континенті та забезпечення платформи для політичної координації.

Про це йдеться у листі-запрошенні голови Європейської ради Шарля Мішеля, опублікованому на офіційному сайті Євроради.

“Наша мета – об'єднати лідерів на рівноправній основі та сприяти політичному діалогу та співпраці з питань, що становлять взаємний інтерес, щоб ми разом працювали над зміцненням безпеки, стабільності та процвітання всієї Європи”, – наголошує Мішель.

Під час різних запланованих обмінів думками передбачається обговорення таких тем, як мир та безпека, економічна ситуація, енергетика та клімат, а також міграція та мобільність. Офіційних письмових підсумків Європейського політичного співтовариства не передбачається.

Щодо практичних аспектів, то зустріч, яка відбудеться у Празькому Граді 6 жовтня, розпочнеться з першого пленарного засідання з 13:00 до 14:00 (з 14:00 до 15:00 за Києвом). Після цього будуть дискусії за круглим столом приблизно до 16:00. З 16:00 до 19:00, а також двосторонні зустрічі. Заключне пленарне засідання відбудеться за вечерею.

7 жовтня відбудеться неформальна зустріч учасників форуму. На ній передбачається обговорити “три найбільш актуальні та взаємопов'язані питання для всіх: війну Росії в Україні, енергетику та економічну ситуацію”, — зазначає голова Європейської ради.

“Війна в Україні продовжується. На жаль, Кремль зробив безвідповідальні ескалаційні кроки: він організував кампанію національної мобілізації, примусові "референдуми" та незаконну анексію територій України, і продовжує свою загрозливу риторику.

У світлі цих подій ми повинні бути єдиними та твердими у своїй відповіді”, — підкреслює Шарль Мішель.

“Наша солідарність з Україною та її народом залишається непохитною. Ми продовжимо зміцнювати наші обмежувальні заходи, щоб ще більше посилити тиск на Росію, щоб змусити її припинити війну. На нашій зустрічі ми обговоримо, як продовжувати надавати потужну економічну, військову, політичну та фінансову підтримку Україні стільки, скільки потрібно”, — пише він.

За його словами, учасники форуму розглянуть, як найкраще захистити критично важливу інфраструктуру континенту.

“Війна в Україні має драматичний вплив на енергетичну ситуацію в Європі, що може позначитися і на нашій економіці. Наше головне завдання — забезпечити надійність постачання та доступну енергію для наших домогосподарств та підприємств, особливо з настанням зимових холодів. Ми оцінимо вже прийняті щодо цього рішення і дамо вказівки щодо подальших дій, необхідних для забезпечення добре скоординованої європейської відповіді”, — зазначає Мішель.

Крім того, за його словами, необхідно розглянути вирішення проблеми високих цін для домогосподарств та підприємств, підтримку [економічного] зростання та [створення] робочих місць, а також захисту вразливих верств населення, які найбільше страждають від високих рахунків за електроенергію.

Це "є нашим першочерговим завданням", - вказує Мішель.

“Як ніколи раніше, ключовим фактором буде наша здатність згуртуватися та скоординувати наші політичні дії у дусі солідарності та захисту наших спільних інтересів” – наголошує він.

Установчий саміт нового формату Європейське політичне співтовариство (ЄПС) відкривається у четвер, 6 жовтня, у Празі. У ньому беруть участь лідери 27 країн-членів Європейського Союзу та 17 держав, що не входять до нього, але мають статус кандидата або партнера. Серед них, зокрема, Азербайджан, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна.

Україну на саміті представлятиме прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Президент Володимир Зеленський звернеться до учасників з відеозв'язку.

Ідею створення Європейської політичної платформи озвучив ще у травні президент Франції Емманюель Макрон. Виступаючи тоді в Європарламенті, він зазначив, що Україна "з її боротьбою та сміливістю, серцем — уже член нашої Європи, нашої родини, нашого союзу", але при цьому наголосив, що приєднання до ЄС потребує часу. І запропонував створити новий загальноєвропейський формат, який би об'єднав членів ЄС, країни, які прагнуть вступити до блоку, та Великобританію, яка вийшла з його складу, згуртувавши їх навколо спільних цінностей та інтересів.

Зі свого боку, прем'єр Великобританії Ліз Трасс, яка їде до Праги з власною програмою “повернення до Європи” зазначає, що Європейська політична спільнота не повинна стати “залом очікування” для країн, які прагнуть вступити до ЄС.