UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нідерландах оголосили офіційні результати референдуму про асоціацію України з ЄС

Явка на референдум склала 32%, майже 62% проголосували проти, повідомляють у Виборчому раді Королівства Нідерландів.

Виборча Рада Нідерландів повідомила офіційні результати референдуму з питання про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Так, явка на голосування склала 32,28%. 61% виборців проголосувало проти, і лише 38,21% - за.

Наголошується, що свої голоси на референдумі віддали 4 651 613 громадянина (при загальному числі в 12 862 658 потенційних виборця), серед яких 2 509 395 виборців висловилися проти ратифікації Угоди України з ЄС, та лише 1 571 874 - підтримали її. 38 тисяч голосів визнано недійсними (0,92%).

Референдум в Нідерландах з питання про ратифікацію угоди України з ЄС, що відбувся 6 квітня, за попередніми даними завершився перемогою євроскептиків. Згідно з останніми даними екзит-полу, ратифікацію угоди про асоціацію Україна-ЄС підтримали 38,1% голландців, які проголосували на референдумі 6 квітня. Явка перевищила 32%.

Після оголошення результата екзит-полу прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про неможливість продовжувати ратифікацію асоціації.

Незважаючи на це, президент України Петро Порошенко підкреслив, що результати референдуму в Нідерландах не стануть перешкодою на шляху євроінтеграції України, оскільки згідно з Конституцією і законодавством Нідерландів, голосування має виключно консультативний характер.

Тим часом стало відомо, що Єврокомісія може розглянути питання введення безвізового режиму з Україною вже 14 квітня. Згідно з інформацією ЗМІ, це питання буде поставлено на голосування, незважаючи на результати референдуму з питання про асоціацію України з ЄС.