UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАЗК офіційно прокоментували закриття реєстру «Міжнародних спонсорів війни»

Про негативні аспекти такого реєстру висловлювалися в кількох відомствах.

Згідно з рішенням уряду, Національне антикорупційне агентство з питань запобігання корупції передає інформацію з розділу «Міжнародні спонсори війни» на порталі «Війна і санкції» Міжвідомчій робочій групі з питань реалізації державної санкційної політики. У НАЗК повідомили про інші свої дії в рамках такого рішення Кабміну.

Зокрема, крім передачі інформації Нацагентство запевнило, що підготує документи, на підставі яких до списку «Міжнародних спонсорів війни» внесли ті чи інші дані. Також, як додали в НАЗК, вони вже забезпечили переадресацію зі сторінки «Міжнародних спонсорів війни» на «Державний реєстр санкцій». Вказано, що це зробили для того, аби зробити достовірним та єдиним інформування про суб’єктів щодо яких Україна запровадила санкції.

Читайте також: НАЗК тимчасово вилучило Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни

У НАЗК додали, що повідомили Кабмін про наявність  інших складових порталу «Війна і санкції». Зокрема, там є списки підсанкційних фізичних та юридичних осіб та розділи:

«Ведення зазначених реєстрів також потребує унормування та визначення державних органів, відповідальних за їх функціонування. Тому до розв'язання цього питання доступ до цих розділів буде тимчасово закритий. Національне агентство вживатиме заходів з передачі інформації, яка міститься в інших складових частинах порталу «Війна і санкції» для забезпечення ефективної санкційної політики», – додали в НАЗК.

Там зазначили, що всі вище названі рішення Нацагентство ухвалило з урахуванням витягу з протоколу засідання уряду 15.03.2024 Nº 30.

Читайте також: Китай пригрозив Україні  погіршенням відносин через список спонсорів війни НАЗК – Reuters

Нагадаємо, під час засідання, коли Кабмін виріши закрити реєстр «Міжнародних спонсорів війни», МЗС заявило про численні звернення дипломатів країн-партнерів з приводу відсутності нормативної бази для існування списку, а також додало, що його має негативний вплив  на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії. Про недоліки такого реєстру тоді висловилися і в Мін’юсті. У відповідь в НАЗК погодились, що дійсно існує питання подальшого функціонування списку.

Як писала у своєму матеріалі «Підсумки зовнішнього аудиту НАЗК: стратегічний провал інституції чи Новікова?» редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова, так званий Список міжнародних спонсорів війни, який формує Національне агентство з питань запобігання корупції, був створений особисто уже колишнім главою агентства Олександром Новіковим поза правовим полем. Водночас він сильно впливає на міжнародні ринки окремих держав, оскільки призводить до репутаційних втрат і падіння ринкової вартості певних компаній.