UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАЗЯВО прокоментували ZN.UA рішення суду щодо перевірки робіт Шкарлета на плагіат

В агентстві наголошують: перевірка була неупередженою, аполітичною і такою, що відповідає вимогам закону.

Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Сергій Квіт прокоментував ZN.UA рішення Окружного  адмінсуду Києва щодо протиправності перевірки наукових робіт голови МОН Сергія Шкарлета на наявність плагіату.

«За позовом С.М. Шкарлета до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (в особі Комітету з питань етики) було заявлено позов про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування рішення 12.10.2020 року. Окружний адміністративний суд міста Києва виніс ухвалу про відкриття провадження у справі та розгляд справи у спрощеному провадженні без виклику сторін. Станом на 5 квітня 2021 року копія рішення суду до Національного агентства не надходила. Єдиний державний реєстр судових рішень, у якому обов'язково опубліковуються всі судові рішення, не містить рішення у зазначеній справі», - зазначив він у коментарі ZN.UA.

Навіть у разі ухвалення рішення, зміст його Національному агентству наразі не відомий, тому надавати будь які коментарі ще зарано, вважають в Агентстві. Однак у разі задоволення позову, НАЗЯВО оскаржуватиме таке рішення в апеляційному суді.

«Вважаємо, що Комітет з питань етики Національного агентства діяв у межах своїх повноважень та чинного законодавства. Жодної політичної упередженості при ухваленні оскаржуваного рішення не було», - додає Квіт.

В Агентстві кажуть, що це не перший позов до НАЗЯВО з подібними вимогами. Два із них були задоволені судами першої та апеляційної інстанції, на відповідні постанови судів подані касаційні скарги до Верховного Суду. В одній зі справ, суд апеляційної інстанції задовольнив апеляцію Нацагентства та закрив провадження у справі.

«Крапку в цих процесах поставить Верховний Суд, оскільки наразі відсутня правозастосовча практика в зазначеній категорії справ», - підсумував він.

Читайте також: В Україні зможуть позбавляти наукового ступеня за плагіат

У понеділок, 5 квітня, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що Окружний адмінсуд Києва визнав протиправними дії Комітету з питань етики НАЗЯВО щодо перевірки його наукового доробку на наявність плагіату. Суд визнав протиправними «дії відповідача щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело» у низці наукових робіт міністра.

Наявність плагіату в трьох наукових роботах Сергія Шкарлета підтвердили не лише експерти Комітету з питань етики НАЗЯВО, а й міжнародні фахівці.

Фахівці ініціативи False-Science проаналізували статтю міністра «Теоретичні основи формування економічної безпеки підприємств», на яку він посилається в авторефераті до докторської дисертації. І виявили у ній численні запозичення та перефразування. Ознайомитися з ним можна за посиланням.

Через плагіат в роботах нового міністра вчені антіплагіатної ініціативи «Дісергейт» виступили із заявою проти його призначення у МОН. А ексголова МОН Анна Новосад і ексзаступниця міністра освіти Інна Совсун висловили впевненість в тому, що призначення Шкарлета лобіюють ректори вишів, які не зацікавлені в підвищенні якості вищої освіти.

На підтримку Шкарлета висловились дуже відомі люди. Це ректори-важковаговики, що очолюють ректорські асоціації та організації. Серед них – Леонід Губерський, Станіслав Ніколаєнко, Михайло Згуровський, Петро Куліков. А також боси освітянських профспілок Києва і України Олександр Яцунь та Георгій Труханов, президент Академії педагогічних наук Василь Кремінь.