UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО чекають від України впровадження прийнятого закону про нацбезпеку

Столтенберг зазначив необхідність реформування СБУ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про те, що Північноатлантичний Альянс очікує від української влади впровадження закону про національну безпеку, який був прийнятий у 2018 році. Про це Столтенберг сказав на засіданні Верховної Ради в четвер, 31 жовтня.

"Цей новообраний парламент має історичну можливість змінити Україну на краще, і всі ви вже зробили потужний ривок. І я очікую на впровадження закону про національну безпеку, який був прийнятий минулого року, що передбачає парламентський контроль над відомствами безпеки, оборонними інститутами, а також реформування Служби безпеки", - зазначив генсек.

За його словами, радники Альянсу працюватимуть з депутатами над впровадженням євроатлантичних принципів і "найкращих зразків роботи для посилення верховенства права, для забезпечення права меншості, для боротьби із корупцією і для того, щоб всі аспекти державного життя були відкритими та прозорими".

Столтенберг підкреслив, що Україна має право обирати свої власні безпекові системи і двері НАТО залишаються відкритими для неї. За його словами, членство є рішенням членів Альянсу і тих, хто хоче до нього приєднатися, "ніхто за межами України не має права вето".

Нагадаємо, що в липні 2018 року набрав чинності закон "Про національну безпеку України", який визначає та розмежовує повноваження держорганів у сферах національної безпеки та оборони, а також визначає в числі фундаментальних національних інтересів вступ до ЄС і НАТО.

У середині жовтня 2019 року президент, РНБО та Національний інститут стратегічних досліджень отримали проєкт нової редакції закону "Про Службу безпеки України", анонсований раніше головою СБУ Іваном Бакановим. У НАТО також проаналізують законопроєкт про реформу Служби безпеки України.

Детальніше про реформування спецслужби читайте у статті Олександра Лємєнова "СБУ: гребли зламаним веслом, але не тонули" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".