UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС назвали країни, які підтримують концепцію Кримської платформи

Інавгураційний саміт має відбутися у першій половині 2021 року.

Нещодавно Міністерство закордонних справ України повідомило про підготовку нового переговорного майданчику щодо Криму, який міг би стати подібним до нормандського формату, в якому обговорюється ситуація в Донбасі, – Кримської платформи.

Цим проєктом  опікується перша заступниця міністра Еміне Джапарова. А двері до участі у ньому відчинені не лише для західних партнерів України, а й для окупанта півострова – Росії (хоча у МЗС сумніваються у тому, що Москва братиме участь).

ZN.UA надіслало у МЗС інформаційний запит, в якому просило розповісти про проєкт більш докладно. Точних відповідей на наші запитання ми не отримали, але хочемо поділитися з читачами тим, що отримали у відповідь від пресслужби міністерства.

Отже, про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великої Британії, Туреччини та інших країн. На якій стадії перемовини з Європейським Союзом, поки що невідомо.

«За підсумками попередніх контактів можемо зазначити, що створення Кримської платформи викликає значний інтерес. Наразі ми ведемо активний діалог з партнерами з конкретних питань модальностей її функціонування. Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли, зокрема США, Великої Британії, Туреччини та ін.», - йдеться у відповіді.

Перший саміт має відбутися  у першій половині 2021 року, однак точні дати поки що узгоджуються.

Захід стане «інавгураційним», тобто, формально започаткує створення Кримської платформи. Також планується, що на ньому буде схвалено Декларацію, яка стане політичним підґрунтям діяльності платформи.

«Плануємо, що за підсумками саміту учасники підтвердять підтримку суверенітету та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, а також налаштованість об'єднати зусилля за всіма напрямками співпраці для протидії загрозам безпеці регіону з боку РФ та для деокупації Кримського півострова», - наголошується у документі.

У міністерстві також розповіли, якої мети планують досягти завдяки Кримській платформі, окрім кінцевої – деокупації українського півострова.

Так, окрім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протистояння анексії Криму Росією, серед завдань платформи є також протидія загрозам РФ у морі. Загальний перелік має такий вигляд:

- дотримання міжнародної політики невизнання анексій українського півострова;

- посилення міжнародних санкцій у відповідь на російську агресію проти України та інші порушення РФ норм міжнародного права;

- допомогу жертвам порушень прав людини в Криму;

- протидію мілітаризації півострова і загрозам безпеці у регіоні Чорного, Азовського і Середземного морів.

Усі ці аспекти обговорюватимуться під час першого саміту Кримської платформи.

Зараз підготовка до нього триває. Зокрема,  Еміне Джапарова до 30 жовтня перебуватиме з візитом до інституцій ЄС і НАТО, де зустрінеться з партнерами України по Євросоюзу, ОБСЄ та Альянсу. Під час цих зустрічей проводитиметься презентаційна кампанія щодо Кримської платформи.

На початку жовтня відбулась презентація Кримської платформи партнерам в ОБСЄ та в рамках міжнародного саміту GLOBSEC-2020 у Словаччині. Ведеться відповідна робота і через систему дипломатичних установ України за кордоном.

Читайте також: У МЗС починають новий етап взаємодії з партнерами по Кримській платформі - Еміне Джапарова

Зазначимо, Кремль давно і активно використовує іноземних політиків і бізнесменів для створення ілюзії міжнародної підтримки анексії півострова, створивши для цього так звану Міжнародну асоціацію «Друзі Криму» (МАДК). Що це за асоціація та яку мету вона переслідує насправді, читайте у статті Валентини Самар «Асоціація друзів окупації Криму» у ZN.UA.

Докладніше про окуповану кримську реальність, вивчені уроки і подальші дії, читайте в статті першого заступника міністра закордонних справ Еміне Джапарової «Медова пахлава» стала «хворостом в мєду»  для читачів ZN.UA.