UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВФ помітили непослідовність в е-деклараціях деяких українських топ-посадовців - Корчак

Фахівці МВФ нададуть Україні допомогу в перевірці іноземних активів українських посадовців, заявила глава НАЗК.

Експерти міжнародного валютного фонду виявили певну непослідовність у деклараціях деяких українських посадовців вищого рівня і будуть уважно стежити за ситуацією в Україні, заявив старший експерт фінансового сектора МВФ Еммануель Матіас.

Як повідомляє глава НАЗК Наталія Корчак, відповідну заяву зробив представник фонду в ході зустрічі з представниками її відомства в четвер, 10 листопада.

"Емануель Матіас, старший експерт фінансового сектору МВФ, сьогодні на зустрічі в НАЗК зазначив, що Фонд "прискіпливо слідкує за ситуацією в Україні". Відповідно, вони побачили певну непослідовність у деклараціях деяких українських топ-посадовців: статки, про які писала міжнародна преса, наразі чомусь відсутні в електронному Реєстрі", – написала вона в Facebook.

За словами Корчак, представник фонду зазначив, що система е-декларування є значним досягненням для України, в успішному запуску якої багато хто сумнівався. При цьому, МВФ пообіцяв надати Україні всебічну допомогу при перевірці майнових і фінансових активів українських декларантів за межами держави.

"З оглядкою на, м'яко кажучи, незацікавленість деяких вітчизняних посадовців високого рангу в повноцінній роботі Нацагентства, зокрема – у проведенні перевірок щодо законності придбаних активів, допускаю, що співпраця з міжнародними антикорупційними організаціями стане чи не головним інструментом у розкритті нечесних на руку українських посадовців", – уклала вона.

Раніше повідомлялося, що НАЗК поки не почало перевірку декларацій оскільки система електронного декларування потребує доопрацювання.

Посли країн "Великої сімки" в Україні заявили, що найважливішим елементом системи е-декларування має стати наявність у НАЗК "здібності, ресурсів і незалежності для перевірки даних декларацій належним чином і управління системою електронного декларування активів".

Незважаючи на дійсно величезний позитив е-декларування, потрібно враховувати його великі ризики і небезпеки, пише DT.UA екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак у своїй ствтье "Е-приховування і е-полювання". Ці ризики зумовлені не самим декларуванням як потужним антикорупційним засобом, а нинішньою ситуацією в державі і можливістю використовувати результати декларування всупереч його основним призначенням.

За умови "майстерного" використання владою, воно може перетворитися на масштабний спосіб розправи з неугодними. З його допомогою можуть далі "прибиватися" парламент, суди, правоохоронні органи, органи виконавчої влади, взагалі знищуватися будь-які елементи незалежності. Замість усунення корумпованої верхівки вибіркове використання результатів декларування може її зцементувати, а також призвести до диктатури і "поховати" демократію.