UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінреінтеграціі вважають, що гуманітарним розмінуванням в Донбасі має займатися їхнє відомство

Заступниця міністра також розповіла про Міжвідомчу комісію з пошуку зниклих безвісти, а також про Центр документування наслідків міжнародного збройного конфлікту.

Заступник голови Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук вважає, що відповідальним за гуманітарне розмінування в Донбасі має стати Мінреінтеграціі. Про це вона заявила в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Тема дуже сенситивна та непроста. Крім того, балансує між сферами відповідальності Міністерства оборони і Мінреінтеграції. Тому сказати, що вже є чітка позиція на сьогодні не можу. Міністерство проводить просвітницьку та роз'яснювальну роботу на місцях, але ефективність цієї роботи важко підрахувати", - зазначила Голованчук.

За її словами, дуже важливо, щоб за тему гуманітарного розмінування відповідало одне відомство. Адже це допоможе не розпорошувати роботу, в тому числі і міжнародних партнерів.

"Ми вважаємо, що саме гуманітарним розмінуванням має займатися Мінреінтеграції. Власне, про це говорили наші колеги з Хорватії, коли віцепрем'єр-міністр Резніков перебував там у відрядженні", - додала заступник міністра.

Голованчук також зазначила, що вже відбулася основна підготовча робота щодо роботи Центру документування наслідків міжнародного збройного конфлікту.

"Зараз проходить формалізація створення цього Центру. Тобто в наступному році він вже зможе вийти в публічну площину з тим, як це все буде виглядати, алгоритм дій, наповнення. Відповідно, з прийняттям закону "Про перехідне правосуддя" в 2021 році він повинен запрацювати", - заявила заступниця міністра.

Говорячи про Міжвідомчу комісію з пошуку зниклих безвісти, Голованчук повідомила про те, що зараз проходить стадія входження в Комісію нових членів. Після цього, за словами заступниці міністра, буде затверджено положення та обраний її голова, після чого Комісія повинна повноцінно запрацювати.

"Думаю, це станеться вже до кінця року", - сказала вона та зазначила, що питання про створення реєстру осіб зниклих безвісти буде вирішене, коли запрацює Комісія.

Читайте також: Нідерланди виділили 4 млн євро на гуманітарне розмінування в Донбасі

Згідно зі звітом Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін, Україна входить до числа країн з високою смертністю від розриву протипіхотних мін .

Через бойові дії схід України перетворюється в найбільш замінований регіон в світі. Детальніше про проблему розмінування Донбасу читайте в матеріалі Алли Котляр "Разом - проти мін?" В ZN.UA.