UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Лаврова очікувано відреагували на слідство у справі про катастрофу MH17

Новий блок слухань по справі MH17 в судовому комплексі Схіпхол в Нідерландах розпочався 8 червня.

Речник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила про те, що Росія не є стороною кримінального процесу, який проходить в Нідерландах по справі про катастрофу літака Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 у небі над Донбасом, збитий ракетою, випущеної з російського ЗРК "Бук".

Перед цим в суді назвали типу ракети, якої збили літак і спростували заяви Кремля.

"Хочу нагадати нашу принципову позицію: Російська Федерація не є стороною кримінального процесу, що ведеться окружним судом Гааги. Звинувачення висунуті трьом громадянам Росії – Ігорю Гіркіну, Сергію Дубінському та Олегу Пулатову, тому ми стежимо за його ходом з точки зору дотримання їх законних прав", - сказала Захарова на брифінгу (цитата за "РИА Новости").

Суд у справі MH17 почався 9 березня. Чотирьох обвинувачених будуть судити заочно.

Читайте також: EIA прогнозує, що країни-учасниці ОПЕК+ не домовляться про зниження видобутку нафти

17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області було збито "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – 298 людей, включаючи 80 дітей. Літак був збитий ракетою ЗРК БУК 53-ї зенітної ракетної бригади ППО Збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

У червні 2019 року JIT назвала імена чотирьох обвинувачених: це росіяни Сергій Дубинський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза"), Ігор Гіркін ("Стрєлков") і українець Леонід Харченко ("Крот"). Ще одним підозрюваним став колишній бойовик "ДНР" Володимир Цемах, якого Україна видала Росії в рамках обміну.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи в скоєнні терористичного акту з людськими жертвами.

За п'ять років розслідування трагедії MH17 було встановлено точний час і маршрут переміщення зенітного ракетного комплексу "Бук" з РФ в Україну і назад, час і місце запуску ракети, якою збили авіалайнер, і дані понад 150 причетних до транспортування комплексу осіб.

Проте РФ досі заперечує свою причетність до злочину.

Читайте також: Скорочувати витрати Держбюджету будуть за рахунок зарплат в держсекторі і культурних заходів – Мінфін

Детальніше про процес в статті Володимира Кравченка "Заради справедливості" для ZN.UA.