UA / RU
Підтримати ZN.ua

У КСУ хочуть продовжити повноваження керівника секретаріату, який 2004 року підтримав «референдум» про фактично від'єднання Донеччини

Скоро Віктор Бесчастний досягне граничного віку для перебування на держпосаді. Але він вирішив скористатися виключенням у законодавстві.

Виконувач обов’язки голови Конституційного Суду України Віктор Кривенко ініціював продовження терміну перебування Віктора Бесчастного, якому за місяць виповниться 65 років, на посаді керівника секретаріату КСУ. Про це повідомили джерела ZN.UA.

Згідно із законом, коли людині виповнюється 65 років, його державна служба припиняється. Однак у зв’язку з потребами служби за рішенням суб’єкта призначення держслужбовця можуть залишити на державній службі за його згодою до досягнення 70 років. Однак у такому випадку термін перебування на посаді потрібно продовжувати кожного року.

Сам Бесчастний виявив бажання послужити Українській державі та заздалегідь подав заяву про продовження йому строку перебування на посаді керівника секретаріату КС ще на один рік – до 10 листопада 2025 року. 

Читайте також: На дві посади суддів Конституційного суду претендують 14 кандидатів

Віктор Бесчастний став широко відомим завдяки журналістському розслідуванню проєкту «Схеми» «Чинні українські посадовці готували «республіки» на Донбасі: журналісти розкрили таємні архіви», яким було встановлено, що  він є одним із учасників сепаратистських рухів на сході України у 2004 році, які нині обіймають високі посади в органах державної влади. Тоді Бесчастний активно виступав за «проведення «референдуму щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації». Тобто він фактично підтримував від’єднання Донеччини від України.

Як зазначається у журналістському розслідуванні, «нинішній керівник секретаріату Конституційного Суду України Віктор Бесчастний у 2004 році в статусі голови комісії з питань депутатської діяльності, етики, правової політики, законності та правопорядку Донецької облради був одним з ініціаторів скликання надзвичайної сесії для голосування за так званий референдум «щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації». Його підпис стоїть під зверненням депутатів облради на ім’я тодішнього голови Донецької облради Бориса Колеснікова». Він також погодив проєкт рішення про проведення цього «референдуму».

Як повідомляло ZN.UA, наприкінці лютого цього року Герой України, народний депутат Ігор Герасименко звертався до КС з проханням розглянути питання щодо відповідності перебування Бесчастного на посаді керівника секретаріату принципам державної служби в Україні, статусу державного службовця та засадам діяльності КС.

Народний депутат Герасименко у своєму зверненні до КС  наголошував на тому, що описані у матеріалах журналістського розслідування події за своєю суттю були вочевидь антиконституційними, оскільки вони: посягали на конституційний лад та суверенітет України, вели до розколу нашої країни, фактично заклали підґрунтя для утворення таких незаконних формувань як «ДНР» та «ЛНР» та створили сприятливі умови спочатку для анексії Росією значної території українського Донбасу, а потім – для повномасштабного військового російського вторгнення в Україну.

Він зазначив, що у результаті політичних домовленостей вказані сепаратистські дії тоді не одержали адекватної реакції держави та належної правової оцінки. Однак, це жодним чином не змінює їхньої антиконституційної та антидержавної суті, а у контексті триваючої збройної російської агресії проти України ще більш очевидною стає особлива суспільна небезпечність таких дій та їхніх наслідків.

Однак КС проігнорував звернення народного депутата, ставши на захист Бесчастного. При цьому не обійшлося без підтасовування обставин розгляду вказаного депутатського звернення та фальсифікації офіційних документів.

Ба більше, до Дня Незалежності України Бесчастного нагородили відзнакою голови КС «за вагомий внесок у становлення правової держави, забезпечення конституційних прав і свобод громадян».

Тепер замість того, щоб відправити на «почесну пенсію», його й надалі залишають керувати апаратом КС. При чому таке рішення хочуть прийняти похапцем та максимально утаємничено навіть від працівників секретаріату КС.

Юридичний цинізм та абсурдність цієї ситуації полягають ще й у тому, що, як повідомляло ZN.UA, уже майже рік у КС не розглянутим залишається питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги державного службовця, неналежне виконання посадових обов’язків, перевищення службових повноважень, використання повноважень в особистих інтересах. Таким чином, замість розгляду питання про звільнення Бесчастного з посади керівника секретаріату за порушення присяги, його заохотять продовженням перебування на високій державній посаді із зарплатою 200 тисяч грн в місяць.

Розгляд цього питання та ухвалення з нього рішення стане лакмусово-показовим щодо того, які цінності нині панують в українському КС та на яких принципах організовується його діяльність. Стане також зрозумілим, у чому особлива цінність нинішнього керівника секретаріату КС і що саме судді КС вкладають у поняття «потреби служби»,  яке слугує формальною підставою для залишення особи на державній службі після досягнення нею граничного пенсійного віку.    

Слід зазначити, що на посаду керівника секретаріату КС Бесчастного було призначено у січні 2020 року за поданням тодішнього очільника КС Олександра Тупицького, який зараз переховується за кордоном. За інформацією ZN.UA, тоді перед Тупицьким за Бесчастного вельми поклопоталися відомі регіонали: екскерівник Донецького УВС та служби охорони Ріната Ахметова Володимир Малишев та експрокурор Донецької області, він же ексгенеральний прокурор Геннадій Васильєв, з якими Бесчастний пліч-о-пліч упродовж десятків років трудився на Донеччині.