UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кремлі вважають "провокативною" заяву Столтенберга, який не вірить у "червоні лінії" Путіна

Генсек НАТО закликав дозволити Україні бити вглиб РФ західною зброєю.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков вважає "небезпечними" коментарі генсека НАТО Єнса Столтенберга, який закликав Захід дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів вглиб РФ. Столтенберг підкреслив, що це не буде червоною лінією, яка призведе до ескалації у війні, пише Reuters.

"Було багато червоних ліній, оголошених ним [очільником Кремля Владіміром Путіним] раніше, і він не відповідав ескалацією, маючи на увазі також безпосереднє залучення союзників НАТО до конфлікту", — заявив Столтенберг у інтервʼю The Times.

Читайте також: Столтенберг погоджується з тим, що в НАТО зробили замало для запобігання вторгненню в Україну

Генсек НАТО підкреслив, що Путін не йшов на ескалацію конфлікту, адже розуміє, що Альянс є найсильнішим військовим союзом у світі. Також, за словами Столтенберга, у Москві усвідомлюють, що ядерну війну виграти неможливо. 

"Це показне бажання не сприймати всерйоз заяви російського президента — абсолютно недалекоглядний і непрофесійний крок", — прокоментував слова Столтенберга речник Путіна Пєсков.

Представник Кремля також назвав заяву генсека НАТО "вкрай провокативною і небезпечною".

Раніше Путін заявляв, що дозвіл з боку НАТО дозволити Україні бити вглиб РФ за допомогою західної зброї означатиме "пряму участь" НАТО у війні. За його словами, українська армія "не може" сама здійснювати такі удари.

На його погрози відповіли на Заході. За словами премʼєра Британії Кіра Стармера, Лондон не шукає ніякого конфлікту з Росією та не має таких намірів. Але, підкреслив Стармер, цю війну розпочала Москва, а Україна має право на самооборону, у чому їй допомагає Британія. Своєю чергою президент США Джо Байден заявив, що "не багато думає про Владіміра Путіна".

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті "Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії".