UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ключових міністерствах до 75% керівних посад займають вихідці з Донбасу

Загальновідомо, що до донбаського земляцтва в Україні належать: президент, прем'єр-міністр, два віце-прем'єри, глава парламенту, секретар Ради нацбезпеки, глава Нацбанку, генпрокурор і глави чотирьох найбільш значущих судів, включаючи Конституційний.

Майже в половині міністерств українського уряду більшість керівних посад належать вихідцям з Донецької та Луганської областей. Аналогічна ситуація спостерігається в Генпрокуратурі, СБУ, судах і на рівні обласної влади. Про це свідчить дослідження, проведене ZN.UA.

ZN.UA вивчило офіційні біографії майже трьохсот осіб, в чиї функціональні обов'язки входять розробка, прийняття та реалізація рішень у всіх сферах. Вивчалися три критерії: де народився, де вчився і проходив важливі етапі у становленні кар'єри; де знаходиться центр життєвих інтересів, місце проживання, сплати податків, ведення бізнесу. Інформація взята з відкритих і офіційних джерел.

Розглядалися ті сфери, де президент при вирішенні кадрових питань відіграє ключову роль: склад уряду; склад міністерств на рівні заступників; керівників служб і нацкомісії; керівництво ГПУ, СБУ, п'яти українських судів і квартети обласних влад (губернатор, прокурор, податківець і міліціонер). Всього 287 чиновників, що ведуть державну політику, наглядають за законністю і виносять остаточні судові вердикти.

ТАКОЖ: Главами районів Києва призначені колишній депутат-регіонал і два уродженця Донбасу

Загальновідомо, що до донбаського земляцтва в Україні належать: президент, прем'єр-міністр, два віце-прем'єри, глава парламенту, секретар Ради нацбезпеки, глава Нацбанку, генпрокурор і глави чотирьох найбільш значущих судів, включаючи Конституційний.

Серед міністерств лідерство належить Міністерству енергетики та вугільної промисловості, керівництво якого на 75% складається з вихідців з Донбасу, Міністерству молоді і спорту (75%) і Міністерству соціальної політики (66,7%). Керівництва "стратегічно важливих" МВС і Міндоходів складаються з "донецьких" відповідно на 50% і 56,7%.

У міністерствах концентрація донбаського земляцтва прямо відповідає близькості міністерства до силових важелів або великих фінансових потоків. А порівняння "донбанізації" Гепрокуратури (40% керівного складу) та СБУ (25%) наочно ілюструє, наскільки широко розрослися повноваження першого органу як і їх можливості другого.

У квартетах обласної влади уродженці Донбасу не представлені лише в західних областях. Найбільше "донецьких" серед керівників місцевих управлінь Міндоходів (15 осіб) та обласних прокуратур (13), також 12 "донецьких" очолюють облуправління МВС, 7 - керують областями.

Отримані дані стали яскравою ілюстрацією того, які важелі та інструменти президент вважає в управлінні державою ключовими. Наприклад, Верховний суд, що має тепер статус "англійської королеви", не має в лавах свого керівництва жодного представника Донеччини. Інша справа Конституційний суд, де таких земляків вісім із вісімнадцяти, або Вищий госпсуд, де з "донецьких степів" прийшов голова, один з трьох його заступників та керівник апарату.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Віктора Трегубова "Я б в "донецькі" пішов - хай мене навчать". !zn

Читайте також:

Першим заступником міністра внутрішніх справ призначили генерала з Донецька

Новим начальником ДАІ призначили полковника з Донецька

Гриценко: Янукович інтегрує Україну в Донецьку область