UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кабміні та МЗС прокоментували інформацію про можливе скасування безвізу ЄС для України

Віцепрем'єр переконує, що цифри, опубліковані сьогодні ЗМІ, стосуються інших країн. 

Українська сторона заперечує те, що наша країна порушує правила безвізу з Європою. Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час ефіру на телеканалі "Україна 24" назвала це "інсценуванням перед самітом Україна-ЄС". 

"Повністю можу спростувати інформацію, що Україна не відповідає критеріям функціонування безвізового режиму. Моя позиція базується на офіційному звіті Європейського союзу, за результатами якого ухвалюється рішення щодо продовження чи призупинення безвізу. А він говорить про те, що Україна відповідає безвізовим критеріям", - сказала Стефанішина.

За її словами, інформація в опублікованому місяць тому звіті ЄС стверджує, що міграційні потоки з України зменшуються. 

"Оці негативні цифри, які опублікували в ЗМІ, стосуються інших країн", - додала вона.

Оновлено

Інформацію про скасування режиму прокоментував також прессекретар МЗС України Олег Ніколенко виданню "РБК Україна". За його словами, відомство не отримувало від Європи жодних офіційних сигналів, які свідчили б про прийняття такого рішення. 

Він, як і Стефанішина, нагадав про опублікований 4 серпня Єврокомісією звіт щодо виконання Україною вимог візової лібералізації. 

"Документ містить позитивну оцінку дотримання нашою державою критеріїв безвізового режиму. Звичайно, там були і рекомендації продовжити "домашню роботу" для поліпшення управління міграційними процесами і вдосконалення антикорупційного законодавства", - уточнив Ніколенко.

Він розповів, що Україна вже відправила деяким країнам-членам ЄС запит на проведення консультацій щодо цього питання. Також наша сторона закінчує звіт щодо дотримання правил та виконання рекомендацій Єврокомісії. 

Читайте також: В ЄС оцінили українське законодавство для промислового безвізу

29 вересня стало відомо, що деякі країни ЄС заговорили про скасування безвізу для України та ряду країн. Причиною є порушення правил: громадяни цих держав нібито використовують безвізовий режим для проживання в ЄС та для подання необґрунтованих клопотань про притулок.

Чим  вимога ЄС заборонити громадянам України мати два чинні закордонні паспорти може обернутися для України та Європи, читайте в статті Павла Кравчука « Україна—ЄС: "Два паспорти мої, два паспорти…"».